Byl to těžký rok, ale i malé kroky mohou změnit svět, říká ve vánoční řeči královna Alžběta

Britská královna Alžběta II. ve svém tradičním vánočním poselství připustí, že její rodina i celé Spojené království mají za sebou obtížný rok. Cesta ale není nikdy „hladká“ a k „přemostění příkopů“ stačí i „malé kroky“, vzkáže národu panovnice. Její poselství odvysílá britská televizní stanice BBC One na Boží hod v 16:00 našeho času.

Britská královna v projevu podle informací BBC poukazuje na život Ježíše Krista a klade důraz na usmíření. „Malé kroky učiněné ve víře a v naději mohou překonat dlouhotrvající rozdíly a hluboko zakořeněná rozdělení a přinést harmonii a porozumění,“ uvádí ve své promluvě k národu Alžběta II.

„Cesta samozřejmě není vždy hladká a letos jsme mohli někdy cítit, jak je hrbolatá, ale malé kroky mohou změnit svět,“ je přesvědčena panovnice.

Velká Británie je již několik let rozpolcená kvůli vleklým debatám o brexitu a s tím související nejistotou ohledně budoucnosti země. Odchod Spojeného království z Evropské unie by se mohl odehrát koncem ledna. Alespoň to slibuje staronový konzervativní premiér Boris Johnson, který získal v prosincových předčasných volbách silný mandát k protlačení své dohody s EU v parlamentu.

Aféra prince Andrewa a Philipovo špatné zdraví

Kromě toho zažila perný rok i sama královská rodina. Princ Andrew, vévoda z Yorku se v listopadu stáhl z veřejného života poté, co vyšly najevo jeho vazby na miliardáře Jeffreyho Epsteina obviňovaného ze sexuálních deliktů. Finančník spáchal sebevraždu.

Alžbětin manžel princ Philip byl navíc v pátek hospitalizován v soukromé londýnské nemocnici kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům. „Je v pořádku. Když se jednou dostanete do určitého věku, nějaké věci už nefungují tak jako dříve. V nemocnici je o něj velmi dobře postaráno,“ sdělil v pondělí princ Charles novinářům bez bližších podrobností.

Podle agentury Reuters princ nemocnici opustil v úterý. Philip se v roce 2017 stáhl z veřejného života a svou manželku Alžbětu II. doprovází na veřejnosti jen ojediněle. V lednu letošního roku zavinil dopravní nehodu, při níž byly zraněny dvě ženy. Poté se vzdal řízení.

Královna v projevu zmíní rovněž 75. výročí od vylodění spojenců v Normandii a to, že se kdysi „zapřisáhlí nepřátelé“ sešli, aby zavzpomínali na minulost. Jedna z oslav se konala i v britském Portsmouthu, kam dorazili mimo jiné americký prezident Donald Trump, francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová.

„Tím, že jsem nechali minulost za sebou, se můžeme pohnout kupředu, ctíme svobodu a demokracii, která má pro nás velkou cenu,“ zdůrazní Alžběta.

Vánoční poselství natáčela televize BBC v zeleném salónku na zámku ve Windsoru. Panovnice má na sobě modré kašmírové šaty, brož s diamanty a safíry, což byl svatební dar od prince Alberta královně Viktorii v předvečer jejich velkého dne v roce 1840, uvádí BBC.

Vánoce tentokrát bez Harryho a Meghan

Královská rodina obvykle tráví Vánoce v sídle v Sandringhamu na východě Anglie. Vnuk panovnice Harry s manželkou Meghan a se synem však letos budou chybět. Princova kancelář už dříve oznámila, že všichni tři stráví Vánoce v soukromí v Kanadě.

Někdejší herečka Meghan v Kanadě žila před sňatkem několik let, když natáčela seriál Suits (Kravaťáci). Pár si dlouhodobě stěžuje na přílišnou pozornost bulvárních médií, kterým se snaží uniknout.