Pátrání po obětech výbuchu novozélandské sopky skončilo. Policie už bude jen čekat, zda moře vyplaví zbylá dvě těla

Skončilo pátrání po tělech dvou předpokládaných obětí výbuchu sopky na White Island – ostrůvku poblíž novozélandského Severního ostrova. Úřady nyní budou čekat, zda poslední pohřešované vyplaví moře. Neoficiálně tak má neštěstí na sopečném ostrově devatenáct obětí.

Sopka na White Island vybuchla 9. prosince odpoledne místního času – tedy v nejhorší možnou chvíli vzhledem k tomu, že je ostrov neobydlený, ale denně na něj přijíždějí turisté. V době erupce na něm bylo 47 lidí.

Oficiálně přišlo o život sedmnáct lidí a další dva jsou pohřešováni. Policie ale předpokládá, že sedmnáctiletá dívka z Austrálie – jež připlula na ostrov s rodiči, kteří přišli o život – a čtyřicetiletý průvodce zahynuli též. Jejich těla ale policisté již hledat nebudou.

„Pátrání po dvou pohřešovaných obětech výbuchu na White Island jsme odvolali,“ uvedl policejní ředitel oblasti Zálivu hojnosti (Bay of Plenty) Andy McGregor. Dodal, že „policie zůstává připravena reagovat, pokud se objeví nové informace“.

Premiérka: Vyšetřování potrvá až rok

Úřady identifikovaly všechny potvrzené i předpokládané oběti sopečné erupce a podařilo se najít i většinu těl. Nedlouho po události odvezli policisté z ostrova pozůstatky šesti lidí, další nalezli později. Jeden člověk, který při erupci utrpěl zranění, zemřel později v nemocnici. Tělo muže, který mohl být jedním z pohřešovaných, spatřili policisté při pátrání ve vodách poblíž ostrova, ale kvůli vysokým vlnám se k němu nedostali dříve, než se potopilo.

Jak upozornila agentura Reuters, výbuch na White Island a potvrzené nebo předpokládané úmrtí devatenácti lidí vyvolalo na Novém Zélandu debatu o podobě zdejšího turistického průmyslu. Kritiku vzbudil fakt, že bylo možné vypravit se na ostrov, který je činnou sopkou.

Premiérka Jacinda Ardern avizovala, že vyšetřování, které povedou mimo jiné úředníci zabývající se bezpečností práce, potrvá až rok. Pokud ukáže na nějakého viníka, mohlo by mu hrozit až pět let vězení.