Asad udeřil na opoziční enklávu v Idlíbu. Desítky tisíc lidí prchají k turecké hranici, varuje Erdogan

Události: Erdogan varuje kvůli bojům o Idlíb, že Turecko nezvládne nápor běženců (zdroj: ČT24)

Na severu Sýrie hrozí podle Ankary další uprchlická krize. Turecká agentura Anadolu oznámila, že před boji v provincii Idlíb odešlo jen v předchozích dvou dnech směrem k hranicím na 25 tisíc lidí. Podle prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana míří na sever k Turecku celkem 80 tisíc uprchlíků. Situaci chce řešit dohodou s Ruskem, do Moskvy už poslal vyjednavače.

Armáda režimu Bašára Asada zaútočila na severu Sýrie na pozice, které dosud drželi povstalci. Útoky těžké pozemní techniky v provincii Idlíb doprovázejí nálety na pozice bojovníků, oběťmi jsou ale podle místních i civilisté.

„V uplynulých letech tam proudili ti, kterým se říká nesmiřitelná opozice, a syrská vláda tajně doufala, že jednotlivé islamistické skupiny se tam mezi sebou povraždí, k čemuž možná docházelo, ale ne do úplného sebezničení. Čekalo se jen na vhodný okamžik, kdy se na tuto enklávu zaútočí,“ poznamenal arabista Petr Pelikán.

Svědci mluví o masakrech

Ofenziva už posunula stávající linie dotyku a režim v Damašku hlásí územní zisky. Z oblasti hromadně utíkají lidé směrem k turecké hranici. „Situace je tragická, jsou tu masakry. Ruská letadla před několika dny zabila u nás čtyři lidi. Teď jdeme, ale vůbec nevíme kam,“ prohlásil jeden z uprchlíků Hassan Abdul Majid.

„Bojová letadla, vrtulníky, barelové bomby, všechno možné. Když šly děti do školy, spadla na ně puma, ale díkybohu přežily. Za dva dny útoků všichni z naší vesnice odešli. My jsme byli mezi prvními, utekli jsme před ostřelováním,“ říká další z běženců Mahmúd Nadžíb al-Jusúf.

Arabista Pelikán: Pokud se další uprchlíci dostanou do Evropy, nebude to příjemné (zdroj: ČT24)

V příhraničních oblastech už teď žijí stovky tisíc uprchlíků. Turecký prezident varuje před dalšími vlnami běženců.

„Více než 80 tisíc našich bratrů z Idlíbu, kteří utíkají před bombami, míří k našim hranicím. Pokud násilí v této provincii neskončí, bude jich dokonce ještě víc. Turecko nemůže nést břímě této migrace samo. Negativní dopady to bude mít na všechny evropské národy, a pocítí to zvlášť Řecko,“ varoval Erdogan.

Ankara chce řešit situaci přímo s Moskvou, syrský režim je totiž do značné míry závislý na spojencích z Ruska a z Íránu, kteří zasahují i přímo do bojových operací. „Snažíme se tlačit na Rusko, aby útoky skončily, a budeme v tom pokračovat. Do Moskvy posíláme delegaci. Bude jednat a další kroky určíme podle toho, jaké budou výsledky,“ konstatoval turecký lídr.

Podle tureckých zdrojů uteklo od začátku listopadu před boji v Idlíbu na sever Sýrie přes 200 tisíc lidí, kteří potřebují naléhavě přístřeší, deky a lůžka. Nové boje komplikují návrat uprchlíků do takzvaného bezpečného pásma, které turecká armáda na severu Sýrie vyhlásila.

Rozložení sil v Sýrii – říjen 2019
Zdroj: syria.liveuamap.com

Syrským vládním jednotkám se díky ruské a íránské vojenské pomoci podařilo od roku 2015 získat zpět pod kontrolu 70 procent syrského území. Občanská válka v zemi trvá od roku 2011.