Joyeux Noël? Protest ve francouzské dopravě má trvat i během Vánoc, část demonstrantů se střetla s policií

Skupina demonstrantů protestujících proti plánované penzijní reformě se v pondělí v centru Paříže střetla s policií. Na protest proti plánu prezidenta Emmanuela Macrona celostátně stávkují železničáři a také zaměstnanci pařížského metra už devatenáctý den. Odborový svaz CGT oznámil, že neplánuje žádné vánoční příměří a že se jedná o možnosti rozšířit protest do ropného sektoru.

Policejní těžkooděnci se střetli zhruba se třemi desítkami demonstrantů na Lyonském nádraží, jednom z nejrušnějších v Paříži, odkud se obvykle vypravují vlaky do alpských lyžařských středisek, poznamenala agentura Reuters. Nádraží je podle stanice BFMT na spojnici dvou automatizovaných linek pařížské podzemky, které navzdory stávce normálně fungují. Provoz byl přerušen ale jen načas.

Potyčce podle médií předcházela pokojná demonstrace několika stovek odborářů před sídlem dopravního podniku. Odtud ale část demonstrantů zamířila do metra, kde zapálili dýmovnice. Pak zasáhla policie.

Kvůli stávce byly potíže také na dalších dvou nádražích – Gare du Nord (Severním nádraží), odkud vyjíždí vlaky Eurostar do Londýna a Bruselu, a na Gare de l'Est (Východním nádraží).

Protest v dopravě má trvat i během Vánoc

Stávkující zaměstnanci v dopravě chtějí udržovat protest proti chystané penzijní reformě i během vánočních svátků, zatímco vláda má oznámit harmonogram vyjednávání.

Státní dráhy SNCF po víkendu, poznamenaném komplikovaným odjezdem na prázdniny, oznámily, že pondělní provoz bude „stále velmi narušen“.

Vyjelo jen asi 40 procent rychlostních vlaků TGV a regionálních rychlíků nebo pětina příměstských vlaků. V provozu zůstaly jenom dvě ze 16 linek metra, jde právě o linky obsluhované automaty. Stávkující se navíc snažili zastavit i jednu z automatických linek, když vnikli na nástupiště ve stanici Lyonské nádraží. 

Reportáž: Francii dál paralyzuje stávka v dopravě (zdroj: ČT24)

Státní železniční společnost také oznámila zrušení takzvaných dětských vlaků, čili programu, kde mohou cestovat samostatně děti od čtyř do čtrnácti let a o doprovod a bezpečnost se stará železnice. „Rušení spojů provázely emoce, ale byla to jediná možnost, protože jsme nemohli zajistit bezpečnost na sto procent, a jak víte, v případě dětí je bezpečnost velmi důležitá,“ prohlásil manažer železniční společnosti SNFC Loic Leuliette.

„Chápu stávkující, ale myslím si, že není v pořádku, že všichni Francouzi jsou bráni jako rukojmí. Je pro nás těžké pochopit, co je cílem,“ řekl agentuře Reuters na jednom pařížském nádraží Damien Dremont, dojíždějící do práce.

Stávkující: Musíme vytrvat až do konce

„Dorazit ke štědrovečerní večeři bude pro některé cestující přinejmenším stejně obtížné jako dopravit se do práce,“ uvedla AFP s odvoláním na upozornění železnic, že vlaky na pařížská předměstí postupně přestanou jezdit od úterního večera – a to přinejmenším až do středečního odpoledne.

Protest proti reformě podle víkendového průzkumu agentury Ifop pro Journal du Dimanche podporuje 51 procent Francouzů a ukončení stávky stále není na pořadu dne. Odborová ústředna CGT-Cheminots počítá s tím, že pro stávkující o Vánocích uspořádá koncert na jednom z pařížských nádraží, na dalších nádražích stávkujícím zajistí stravu.

„Teď nemáme na výběr, musíme vytrvat až do konce,“ řekl listu Le Parisien jeden ze stávkujících strojvedoucích z pařížské příměstské dopravy.

Stávka se může rozšířit do ropného sektoru

Odbory v pondělí hlasovaly o možnosti rozšířit stávku na rafinerie, ropné zásobníky a terminály. Zaměstnanci tohoto sektoru chtějí vládu přinutit ustoupit od důchodové reformy uzavřením rafinerií.

Pracovníci největšího terminálu CIM na severu Francie, jímž prochází 40 procent ropného importu, stávku podporují, ale zatím odložili přerušení operací. Narušilo by to zásobování rafinerií a dodávku pohonných hmot na letiště. Zastavení produkce odhlasovali odboráři petrochemického komplexu LyondellBasell na jihu Francie.

Také odboráři rafinérie Grandpuits firmy Total hlasovali večer pro zastavení provozu. „Rozhodli jsme zastavit (rafinérii) Grandpuits, ale jenom těsnou většinou. Vedení si vyžádalo čas na odpověď,“ sdělil zástupce odborů.

Protest sice už nyní narušil dodávky pohonných hmot, ale podle agentury Reuters došel benzin jenom dvěma procentům z 11 tisíc čerpacích stanic v zemi.

Macron: Je dobré uzavřít smír v zájmu rodiny

Prezident Emmanuel Macron chce reformovat současný důchodový systém, který je podle něj nespravedlivý, neefektivní a příliš komplikovaný. Reforma by měla zjednodušit režim, který nyní obsahuje 42 různých důchodových plánů.

Systémem slev a bonusů má navíc lidi motivovat, aby na odpočinek odcházeli až v 64 letech. Vláda sice v důsledku protestů minulý týden učinila stávkujícím odborovým svazům dílčí ústupky, jejich odmítavý postoj tím ale neobměkčila.

„Stávky jsou ospravedlnitelné a zaručené ústavou, ale jsou tu určité okamžiky v životě lidí, kdy je dobré uzavřít smír v zájmu rodiny a rodinného života. Proto apeluji na pocit zodpovědnosti,“ konstatoval prezident Macron.

„Každý z nás rozumí tomu, že takový smír neznamená ústupky, ale je projevem respektu k druhým, kteří chtějí být v tuto sváteční dobu spolu,“ uvedl Macron. Sám se ve snaze zmírnit hněv veřejnosti o víkendu rozhodl vzdát speciální prezidentské penze.