Austrálie kvůli požárům uzavírá silnice, na několika místech vyhlásili stav katastrofy

V Austrálii se čeká mírné ochlazení, po Vánocích ale má být znovu přes 40 stupňů (zdroj: ČT24)

V Austrálii platí kvůli požárům na několika místech katastrofální, tedy nejvyšší stupeň ohrožení. Týká se to i okolí Sydney. Úřady vyzvaly obyvatele, aby v postižených oblastech odložili cesty na vánoční svátky. Požáry sužují zejména stát Nový Jižní Wales na jihovýchodě země. Varování se týká i státu Jižní Austrálie, kde situaci komplikuje vítr a velmi vysoké teploty. Požáry začaly v září a od té doby zničily na tři miliony hektarů porostů, což odpovídá skoro polovině rozlohy České republiky. Požáry už si vyžádaly nejmén deset mrtvých.

Premiérka státu Nový Jižní Wales Gladys Berejiklianová řekla, že situace kolem Sydney nabývá katastrofálních rozměrů. Požádala také občany, aby „ti, kdo nezbytně nemusejí, odložili cestování po silnicích kdekoli v blízkosti ohňů“.

Několik silnic a dálnic v Novém Jižním Walesu bylo uzavřeno a podle vládního webu oheň ohrožuje 24 silnic. „Pokud se lidé objeví v těchto oblastech, nedovolíme jim projet bez ohledu na to, zda tam mají domy nebo podniky,“ oznámila policie.

„Dnešek byl hrozným dnem. Těch ohňů se nezbavíme, dokud pořádně nezaprší,“ řekl Shane Fitzsimmons z hasičské služby. „Zažíváme období neuvěřitelného sucha, v některých oblastech nepršelo přes dvanáct měsíců,“ řekl stanici BBC další z hasičů Ben Shepherd. Podle něj se požáry budou dál šířit i po Vánocích.

V terénu jsou tři tisíce hasičů

S ohněm bojují asi tři tisíce hasičů, na některých místech teploty vystoupaly ke 47 stupňům Celsia. „V terénu je teď prakticky celý sbor. Lidé jsou unavení. Zasahujeme od Glen Innes až k hranicím Queenslandu. Máme posily z jiných států. Je to těžké, všichni už jsou hodně unavení,“ dodává člen dobrovolného hasičského sboru Andrew Moyle.

Lidé v Sydney se dusí kouřem už mnoho dní, severně od města plameny vypálily 460 tisíc hektarů pozemků.

Události ČT: Varování před katastrofálními požáry v Austrálii (zdroj: ČT24)

Čtyřtisícové městečko Bargo, které leží jižně od Sydney, muselo být evakuováno. „Je to strašné a skličující, když projíždíte krajinou. Na silnicích jsou zátarasy, člověk se cítí izolovaný. Naši příbuzní za námi nemohou přijet,“ řekl Corey Cartes, jeden z obyvatel Barga.

Dostal sice pokyn odjet, ale zůstal v domě, aby chránil majetek. Požár se však přiblížil natolik, že spálil plot. „Všichni nabízejí pomoc, ale nedá se vůbec nic dělat. Pouze zůstat stranou, mimo nebezpečí a doufat, že hasiči odvedou svou práci,“ dodal.

Premiér po kritice zkrátil dovolenou

Předseda australské vlády Scott Morrison kvůli situaci zkrátil rodinnou dovolenou na Havaji a vrátil se v sobotu domů. Za odjezd do zámoří čelil kritice. V pátek se omluvil a v neděli chce navštívit vedení hasičské služby v Novém Jižním Walesu.

Kritika vůči vládě se týká její nečinnosti vůči klimatickým změnám. Austrálie je největší exportér uhlí a výkonný ředitel Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol se domnívá, že Austrálie propásla příležitost vypořádat se s dopadem uhlí jako suroviny.

„Debata o energetice v Austrálii je podle mě příliš emocionální, příliš nervózní a vzrušená. Je žhavější než samotné klima,“ řekl Birol v rozhovoru s australskými listy Sydney Morning Herald a The Age.

Obyvatele Sydney ohrožuje dým

Lékaři se začali znepokojovat kvůli zdravotnímu stavu lidí vystavených dýmu v Sydney. Doktor Kim Loo řekl, že mimořádně ohroženi jsou lidé pracující venku a také děti a staří občané. Nemocnice jsou plné lidí s dýchacími potížemi. Loo upozornil, že na podobnou situaci zdravotnictví není připraveno.