Tři roky od útoku na vánoční trh v Berlíně stále vyplouvají nové informace

Události: Od útoku na vánočních trzích v Berlíně uplynuly tři roky (zdroj: ČT24)

Německo si letos připomíná třetí výročí nejhoršího teroristického útoku ve svých dějinách. V roce 2016 na vánoční trh v centru Berlína zaútočil uneseným kamionem islamista tuniského původu Anis Amri. Zabil dvanáct lidí, mezi nimi i jednu Češku. I teď se objevují nové okolnosti útoku, včetně možných pochybení německých bezpečnostních sil.

Na minutu přesně tři roky od okamžiku, kdy do bezbranných návštěvníků vjelo nákladní auto, zhasla světla berlínského trhu. Za volantem tehdy seděl islamistický fanatik. Kromě dvanácti mrtvých po jeho útoku zůstalo více než sto zraněných.

Tehdy se změnil život i Čechovi Petru Čižmárovi. Mezi oběťmi byla jeho žena a on zůstal sám s pětiletým synem. „Daří se nám líp než před rokem. Ale je to věc, které se musíme věnovat každý den,“ říká. Další rány přinesla komunikace s německými úřady. „Uvalili nejpřísnější embargo na informace a bylo jim jedno, koho hledáme,“ vzpomíná.

Památník útoku připomíná trhlinu v dlažbě. Trhliny za sebou tragédie z berlínského vánočního trhu nechala i v německém veřejném životě. Kritice úřady čelí nejen kvůli necitlivé komunikaci s pozůstalými, z nichž někteří dostali účet za vystavení úmrtního listu dřív než oficiální kondolenci úřadů, ale i kvůli podcenění situace.

Útočník komunikoval s islamisty v dalších evropských zemích

„Tvrzení, že Anis Amri byl osamělý vlk, je vyvrácené. Záhy se prokázalo, že byl členem islamistické sítě,“ říká členka vyšetřovacího výboru Irene Mihaličová. Útočník byl v úzkém kontaktu s Abú Wáláem, šéfem německé odnože takzvaného Islámského státu. Ten v době útoku už seděl ve vyšetřovací vazbě.

Vrah také komunikoval s islamisty v jiných evropských zemích. Měsíc před útokem před ním upozornila Německo marocká tajná služba. „Kdyby se tato varování brala vážně, policie by ho déle sledovala a není vyloučené, že by se jeho činu zabránilo,“ říká Mihaličová.

Krátce před výročím se objevila informace, že spolková policie odmítla v kritickou chvíli Amriho sledovat. Podle členky vyšetřovacího výboru Mihaličové nejspíš kvůli přetíženosti policistů.