Muslimové v Indii se bouří proti zákonu, který při získání občanství upřednostní lidi jiného vyznání

Horizont ČT24: Muslimové v Indii se bouří kvůli vládním plánům (zdroj: ČT24)

Nejméně dva lidé zemřeli ve městě Mangalúru na jihu Indie při demonstracích proti novému kontroverznímu zákonu o občanství. Policie podle serveru BBC zatkla tisíce lidí, kteří navzdory zákazu shromažďování už několikátý den pokračovali v demonstracích po celé zemi. Úřady také na mnoha místech omezily přístup na internet i mobilní komunikaci.

Sporná norma umožňuje získat indické občanství nemuslimským obyvatelům, kteří do země přišli nelegálně z Pákistánu, Bangladéše a z Afghánistánu. Podle kritiků je zákon cíleně diskriminační vůči muslimům, a ohrožuje tak sekulární charakter státu.

Vláda návrh zákona předložila po přesvědčivém vítězství premiéra Naréndry Módího v květnových volbách. Minulý týden normu schválil indický parlament.

Úřady po protestech z posledních dnů v mnoha částech země zakázaly veškerá shromáždění většího počtu než čtyř lidí. Nařízení se týká částí Dillí, Haidarábádu a Čennaí i celých měst. Plošný zákaz demonstrovat platí také v nejlidnatějším indickém státě Uttarpradéš s dvousetmilionovou populací a v několika státech na severovýchodě Indie, kde si demonstrace v posledních dnech vyžádaly šest obětí.

Demonstranti házeli na policisty kamení

I přes zákaz se ale sešly v ulicích měst po celé zemi desítky tisíc lidí. Protesty byly převážně pokojné, v Mangalúru však demonstranti začali házet na policisty kamení a při následných střetech byli smrtelně zraněni dva lidé. Podle zaměstnanců místní nemocnice byl jeden z nich postřelen. V severoindickém městě Lakhnaú ve státě Uttarpradéš také protestující zapálili několik autobusů hromadné dopravy.

Nepokoje v Indii
Zdroj: Reuters/Stringer

V Dillí se protestní akce soustřeďovaly v historickém centru města u Červené pevnosti, která je na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Ulice vedoucí k pevnosti policie zablokovala, nepřístupné jsou i blízké chrámy a nákupní zóny.

Ve snaze předejít rozšiřování protestů policisté zablokovali i hlavní dopravní tepnu mezi Dillí a městem Džajpur a v hlavním městě také zavřeli několik stanic metra. Jedna z indických leteckých společností musela kvůli vzniklým zácpám zrušit 19 letů, protože se posádka nemohla dostat včas na letiště.

Zatýkání demonstrantů
Zdroj: Reuters/Danish Siddiqui

Indie chce vytvořit registr občanů, muslimové se bojí ztráty občanství

Na základě nového zákona by na indické občanství měli mít právo hinduisté, buddhisté, křesťané a vyznavači dalších náboženství vyjma islámu, kteří do Indie přišli nezákonně ze tří velkých sousedních muslimských zemí – Pákistánu, Bangladéše a z Afghánistánu. Podle indické vlády totiž nemuslimové čelí v těchto zemích pronásledování. Občanství by mohli získat po šesti letech pobytu v Indii.

Obavy z nového zákona umocňuje plán indické vlády sestavit do roku 2024 národní registr občanů. Pro zařazení do registru bude muset každý obyvatel doložit, že jeho předkové žili v Indii.

Mnozí muslimští obyvatelé Indie se obávají, že jim hrozí ztráta indického občanství a deportace. V letošním roce už svůj oficiální seznam občanů vytvořil severovýchodní stát Ásám. Vyloučeny z něj byly téměř dva miliony lidí, které úřady označily za ilegální imigranty z Bangladéše.