Jediná ruská letadlová loď je po požáru možná na odpis

Škody způsobené nedávným požárem na jediné ruské letadlové lodi se prakticky rovnají její zbytkové hodnotě, o jejím dalším osudu není rozhodnuto. Napsal to ruský list Kommersant s odvoláním na experty ruské Severské flotily. Požár, který si minulý týden vyžádal dva mrtvé, vypukl na lodi Admirál Kuzněcov během oprav v Murmansku na severu Ruska.

Škoda způsobená požárem se odhaduje na 95 miliard rublů (35 miliard korun), přičemž nynější hodnota lodi, vyrobené v roce 1985, dosahuje částky 110 miliard, napsal ruský list. Armáda se podle něj nyní rozhoduje, zda má smysl vážně poškozené plavidlo opravovat, či zda ho odepsat.

Požár na palubě vyvolala jiskra při sváření. S pracemi se začalo poté, co se v únoru 2017 Admirál Kuzněcov vrátil ze Středozemního moře, kde se zúčastnil vojenských operací v Sýrii. Jeho opravy měly být dokončeny v roce 2022. Pak se mělo plavidlo vrátit do služby.

Admirál nebyl v opravně poprvé

Smůla ruskou letadlovou loď provází dlouhodobě – loni v říjnu se v Murmansku potopil obří plovoucí dok právě v okamžiku, kdy z něj Admirál Kuzněcov vyplouval. Plavidlo zasáhl jeden ze dvou padajících jeřábů.

Dva dny před požárem napsal Interfax, že oprava lodních turbín bude muset být rozsáhlejší, než se plánovalo.

Jediná ruská letadlová loď byla známá pod pěti názvy: projektovala se s označením Sovětský svaz, v roce 1987 byla spuštěna na vodu jako Riga, dostavovala se pod názvem Leonid Brežněv, zkoušky absolvovala jako Tbilisi a v roce 1990 byla konečně pojmenována po sovětském admirálovi Kuzněcovovi.