Příběh s dobrým koncem z hořící Austrálie. Chlapec ujel před plameny v bratrově autě

Horizont ČT24: Chlapec v Austrálii utekl před požárem (zdroj: ČT24)

Ničivé požáry v Austrálii zabily už šest lidí, plameny zničily stovky domů a miliony hektarů půdy. Nemocnice hlásí zvýšený příjem pacientů, již utrpěli úpal nebo se nadýchali kouřem. Přesto se najdou i příběhy se šťastným koncem. Hrdinou jednoho z nich je chlapec, který úplně sám před požárem unikl.

Dvanáctiletý Lucas se od malička učil řídit auto. Pro případ, že by mu to jednou mohlo v australské buši zachránit život. A právě teď se mu jeho dovednost vyplatila.

Lucas byl sám doma, zatímco jeho otec se starším bratrem pomáhali hasičům s nedalekými požáry. Když se plameny přiblížily k jejich domu, chlapec nasedl se psem do bratrova auta a ujížděl pryč.

„Nevěděli jsme, kde je, co dělá, kam odjel,“ říká Lucasův bratr Dale Sturrock. „Pokud by se něco stalo, měl jet k jednomu pomerančovníku,“ vysvětluje otec Ivan Sturrock, jaké dostal jeho syn instrukce.

Hasiči: Chlapec zaparkoval na dobrém místě

Ani na otcem doporučeném místě však kvůli ohni zůstat nemohl. Zastavil proto až dál, kde mu nic nehrozilo a kde ho po několika hodinách našli hasiči, kteří zavolali policii.

„Prostředí kolem bylo dost děsivé. Hodně kouře, bylo špatně vidět a plameny byly hodně vysoké. Takže to byl opravdu aktivní požár. To místo, kde zaparkoval, vybral dobře,“ zhodnotil Lucasův útěk hasič Craig Spencer.

Dítě za volantem sice policie neviděla ráda, plán pro případ nouze, který Lucase dovedl do bezpečí, ale pochválila. „Bylo to velmi emotivní. Úleva, skutečně obrovská úleva,“ přiznal Lucasův otec. 

V Austrálii hoří na stovkách míst. Oheň už zničil tři miliony hektarů půdy a na sedm set domů, o život přišlo šest lidí. Ve městech včetně Sydney se kvůli kouři nedá dýchat. Australané se zlobí, že je v tom jejich premiér nechal, když odjel na dovolenou, údajně na Havaj.