Jordánsko spustilo mohutné nálety na IS. Je to jenom začátek, slibuje

Ammán/Washington – Jordánsko nasadilo do leteckých úderů proti radikálům z Islámského státu v Sýrii desítky strojů. Ministr zahraničí Násir Džúdí to označil za pouhý začátek odvety za kruté zavraždění jordánského pilota, kterého islamisté zajali a později zaživa upálili. Americké letectvo kvůli tomuto případu přesouvá své týmy specializované na záchranu sestřelených pilotů na sever Iráku, aby byly blíže bombardované oblasti.

„Právě začíná naše odveta za hrůznou a krutou vraždu našeho odvážného mladého pilota, ale není to počátek našeho boje proti terorismu a extremismu,“ řekl Džúdí americké televizní stanici CNN. „Zvyšujeme sázky a jdeme do toho se vším, co máme,“ dodal.

Jordánské letectvo ve čtvrtek oznámilo, že nasadilo desítky bojových letounů proti pozicím Islámského státu v Sýrii, kde bombardovaly výcvikové tábory a muniční sklady islamistů.

Jordánsko je členem mezinárodní koalice, která se účastní útoků na IS v Sýrii. Příslušníci Islámského státu pilota Maáze Kasásbu zabili na protest proti účasti Jordánska v koalici, s kterou nesouhlasí ani někteří Jordánci.

Mluvčí jordánské vlády Mohamad Al-Momani: "Jde o společné úsilí členů koalice, kteří se snaží zintenzivnit boj s extremismem a terorismem. Chceme je narušit a degradovat a nakonec celou organizaci Islámský stát zničit."

Koalice přišla o letadla Spojených arabských emirátů: Kvůli bezpečnosti a sunnitům

Koncem prosince přišla mezinárodní koalice o letadla Spojených arabských emirátů. Zemi k tomuto kroku přivedlo právě zajetí a brutální vražda jordánského pilota. SAE to oficiálně potvrdily až dnes: koalice prý nemá dobře zajištěny záchranné akce pro případ pádu letadel a nepodporuje dostatečně sunnitské kmeny v Iráku. „Kolice nedostála svým slibům o podpoře sunnitů v (irácké provincii) Anbáru v jejich výcviku a vyzbrojení, aby se mohli zapojit do války proti IS,“ napsal dnes list Al-Ittihád, který vychází v Abú Zabí.

SAE prý svou pozici nezmění, dokud koalice nepřehodnotí své plány na ochranu pilotů a vytvoření podmínek pro sunnity.

Osprey na mošnovském letišti
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Spojené státy ve čtvrtek oznámily, že v severním Iráku umístily skupiny specializované na vyhledávání a záchranu pilotů. Tyto jednotky byly dosud v Kuvajtu. Podle americké armády ale tyto skupiny nemají k dispozici konvertoplány Osprey, kombinující vlastnosti vrtulníku a letadla, což právě Abú Zabí požaduje.

Nejenom SAE, ale také ostatní státy jsou toho názoru, že koaliční nálety samotné Islámský stát neporazí. Proti této organizaci je podle nich nezbytné nasadit i pozemní síly, které nyní tvoří jen zbytky irácké armády a kurdští a šíitští milicionáři. Zvrat na bojišti by podle mnohých mohlo přinést zapojení sunnitů do bojů.