„Není co zachraňovat.“ Prešovský panelák poškozený výbuchem se musí kompletně zbourat

Události: Poškozený dům půjde k zemi celý (zdroj: ČT24)

Dvanáctipatrový bytový dům v Prešově na východním Slovensku, který nedávno vážně poškodil výbuch plynu a následný požár, bude zbourán celý. Rozhodl o tom krizový štáb. Česká firma, která začala panelák rozebírat v pondělí s pomocí speciální techniky, chce podle listu Korzár demoliční práce ukončit již ve středu.

Město v úvodní fázi počítalo se zbouráním čtyř až pěti horních podlaží budovy, které exploze a oheň nejvíce poškodily. „Došlo k dalším propadům stropů. Volali jsme krizový štáb a rozhodli, že už není co zachraňovat,“ řekl Polák.

Havárie si podle hasičů vyžádala osm lidských životů, z toho jedna žena je ale stále nezvěstná. Její ostatky se patrně nacházejí v poničené budově, nenašel je ovšem ani policejní dron. Kvůli narušené statice se do horních pater domu po explozi nedostali ani záchranáři.

Demolice poškozeného domu v Prešově
Zdroj: ČT24/RTVS

Krátce po zmíněné největší tragédii svého druhu v novodobé historii Slovenska vlastníci bytů v poškozené budově souhlasili s tím, aby v případě potřeby byl rozebrán celý dům. Samospráva jim slíbila odškodnění z veřejné sbírky, dále náhradní byty či příspěvky na nájemné.

Panelový dům rozebírá demoliční bagr o hmotnosti 214 tun z Česka, který je vybaven teleskopickým ramenem a hydraulickými nůžkami.