Kerry: My dál stojíme o mír a diplomacii. Teď je řada na Rusku

Kyjev – Opakovaná slova o podpoře a diplomatickém řešení zazněla po společném setkání šéfa americké diplomacie Johna Kerryho a prezidenta Ukrajiny Petra Porošenka. Kerry v Kyjevě slíbil další humanitární pomoc. Na otázku možného vyzbrojení ukrajinské armády na východě země se ale nedostalo. Kerry dál prosazuje vzájemné rozhovory, podle něj ale „není možné přehlížet ruskou agresi na východě“. Kreml jakékoliv přímé zapojení do konfliktu v Donbasu rezolutně odmítá.

Kerry se vydal na Ukrajinu v době vyostřené situace na východě země, kde vládní síly bojují se stále aktivnějšími proruskými separatisty. „Naší volbou je diplomacie a mírové řešení, ale Rusko musí podniknout i akce ze své strany a aktivně podpořit minské dohody. Místo toho však na východě země násilí nepolevilo a ještě se zvýšilo,“ řekl novinářům Kerry. Zároveň dodal, že nadále respektuje zvláštní status regionů v Donbasu.

Kromě toho je podle šéfa americké diplomacie třeba stáhnout těžkou výzbroj z Ukrajiny a musí být respektovány hranice. Obě strany by si měly vyměnit rukojmí, která nyní zadržují. Ukrajinský prezident Porošenko po jednání s Kerrym prohlásil, že „naprosto nepřijatelné“ jsou útoky na civilní cíle. Řekl také, že násilí podporované Moskvou se stupňuje.

Administrativa prezidenta Baracka Obamy ale zvažuje také zaslání zbraní Ukrajině. K poskytnutí zbraní vybídl státy NATO v rozhovoru s německým deníkem Die Welt i Porošenko. 

Kerry slíbil Ukrajině miliardový úvěr, budou-li reformy

John Kerry dnes slíbil Ukrajině další úvěr ve výši miliardy dolarů (přes 24 miliard korun), pokud vláda provede potřebné reformy. Sdělil to po jednání s ukrajinským premiérem Arsenijem Jaceňukem v Kyjevě. „Reformy jsou nejlepší zbraní v boji za demokracii,“ řekl Kerry. Po jednání s Jaceňukem také poznamenal, že Washington se nepřiklání k vojenskému řešení krize, ale konflikt nelze ukončit jednostranným mírem. K tomuto dodal, že prezident Obama již brzy rozhodne, zda Ukrajině poskytnout smrtící zbraně.

Jaceňuk na tiskové konferenci po rozhovoru s Kerrym řekl, že Kyjev si nadále přeje zahraniční pomoc ve formě poskytnutí zbraní. „Potřebujeme mír, ale musíme také zvýšit bojeschopnost naší armády,“ dodal. Poznamenal také, že Kyjev má „silné důkazy“, že jeho vojáci bojují spíš s ruskou pravidelnou armádou než s místními separatisty.

Mluvčí Bílého domu Josh Earnest ale tento týden uvedl, že Spojené státy neposkytnou ukrajinské armádě zbraně a nadále usilují o diplomatické řešení ukrajinské krize. Podobně se ve středu vyjádřila i Paříž a také německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier dnes na návštěvě Lotyšska prohlásil, že situace v regionu se nezlepší tím, že „do tohoto regionu dostaneme ještě více zbraní“. 

Do Kyjeva zamířil také francouzský prezdient Francois Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová. Oba chtějí pokračovat v debatách o ukončení vleklého sporu, který už mnozí nazývají regulérní válkou. Stejné téma bude ostatně vévodit i víkendové bezpečnostní konferenci v Mnichově. Účastní se jí nejen Porošenko, Kerry či Merkelová, ale také ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Mírovou dohodu z loňského 5. září podepsali zástupci Ukrajiny, Ruska, Rebelů a OBSE. Obsahuje mimo jiné požadavek okamžitě zastavit palbu na obou stranách, zajistit dohled mezinárodních pozorovatelů, přijmout zvláštní status Donbasu nebo propustit rukojmích. Dohody však dodnes prakticky nejsou dodržovány a na Doněcku a Luhansku umírají pravidelně desítky lidí včetně civilistů.