Filipínský ostrov Mindanao zasáhlo zemětřesení, první potvrzenou obětí je šestiletá dívka

Filipínský ostrov Mindanao postihlo zemětřesení o síle 6,8 stupně. Za poslední tři měsíce jde už o několikáté otřesy, které zasáhly oblast jihozápadně od města Davao. Ničivá přívalová vlna v důsledku záchvěvů ale nehrozí. Úřady oficiálně potvrdily první oběť zemětřesení, šestiletou dívku z města Matanao.

Starosta Matanaa Vincent Fernández uvedl, že dívka přišla o život, když na ni spadla zeď domu. Rozsah škod ve městě není podle něj ještě jasný, úřady ale potřebují potraviny, vodu, celty a přikrývky pro postižené obyvatele.

Rakouská agentura APA mluví však o nejméně pěti mrtvých, řadě zraněných a škodách na budovách a infrastruktuře. Veřejný činitel Anthony Allada z města Magsaysay v provincii Davao del Sur, ležícího blízko epicentra zemětřesení řekl, že zraněno bylo 14 lidí, nikdo z nich ale vážně. Poškozeny byly podle Allady silnice a budovy, včetně sídla lokální vlády. V oblasti jsou hlášené výpadky elektřiny.

Ohnisko otřesů se nacházelo v hloubce 28,2 kilometru, 61 kilometrů jihozápadně od Davaa. To je jedno z nejlidnatějších filipínských míst a rodiště prezidenta Rodriga Duterteho.

„Prezident byl doma s dcerou Kitty, když zemětřesení udeřilo,“ citovala agentura Reuters prezidentského mluvčího Salvadora Panelu. „První dáma Honeylet byla právě na cestě domů, když se země zachvěla. Řekla, že se její auto rozhoupalo. Je nezraněná,“ dodal mluvčí.

Na sociálních sítích se objevují záběry pořízené lidmi, které záchvěvy půdy vyháněly z domovů a obchodů. Na jednom z nich je zachyceno, jak se ve městě Padada zřítil dům na auto. Podle místního krizového štábu spadla třípatrová budova, není zatím známo, jestli byli uvnitř lidé.

Stejnou oblast zasáhla tři zemětřesení v říjnu a jedno v listopadu. Při jednom z nich zahynulo nejméně pět lidí, celkově pak nejméně dvacet.

Souostroví Filipíny leží v takzvaném ohnivém kruhu. Setkávají se tam tektonické desky a zemětřesení jsou tam proto častá.