USA hlásí další raketový test, který by původní dohoda s Ruskem nedovolila

Americká armáda ve čtvrtek vyzkoušela pozemní balistickou střelu. Informovala o tom agentura Reuters a připomenula, že šlo o zbraň, jejíž zkouška by nebyla možná v případě platnosti rusko-americké dohody o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF). Obě země ji podepsaly roku 1987 a vypověděly letos. Pentagon oznámil, že ve čtvrtek armáda vyzkoušela zbraň na letecké vojenské základně Vandenberg v Kalifornii. Výsledek testu se zjišťuje.

Šlo o druhé testování zbraně, jež by dohoda INF neumožnila. Zakazovala totiž výrobu, zkoušky a rozmisťování raket s doletem od 500 do 5500 kilometrů. Poprvé Američané zbraň, kterou INF zakazovala, testovali v srpnu, kdy šlo o střelu s plochou dráhou letu s doletem přes 500 kilometrů.

Washington vypovězení dohody zdůvodnil tvrzením, že Rusko dohodu porušuje vývojem střely Novator 9M729 s prodlouženým doletem. Smlouva zakazovala oběma stranám zařadit do arzenálu rakety a střely odpalované ze země s doletem 500 až 5500 kilometrů.

Odborníci se podle Reuters domnívají, že krach této úmluvy může vést k nedodržování i jiných dohod o zbrojních kontrolách a urychlit rozpad globálního systému, který má zabránit šíření jaderných zbraní.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov při návštěvě Washingtonu tento týden zopakoval nabídku prodloužit rusko-americkou smlouvu START o omezení strategických útočných zbraní, která vyprší za dva roky. Prezident Donald Trump i ministr zahraničí Mike Pompeo se ale domnívají, že je třeba zahájit strategický dialog, který zahrne také Čínu.