OBRAZEM: Sydney zmizelo v nebezpečném kouři. Lidé chodí v maskách, dým spustil poplach

Australské Sydney zahalil dosud nejhustší oblak kouře od začátku lesních požárů. Ty zuří poblíž velkoměsta už několik týdnů v řadě. Znečištění vzduchu až jedenáctkrát překračuje hodnoty, které jsou považovány za bezpečné, uvádí BBC. Kvůli snížené viditelnosti úřady přerušily provoz lodí ve městě a letadla na mezinárodním letišti nabírají zpoždění.

Zdravotníci vybízejí obyvatele města, aby pokud možno zůstávali v budovách a omezili pobyt venku. Řada lidí na ulicích nosí obličejové masky. Školy o přestávkách nepouštějí žáky z budovy a město uzavřelo všechna svá venkovní zařízení.

Horizont ČT24: Kouř v Sydney (zdroj: ČT24)

Odbory vyzvaly všechny zaměstnance, kteří pracují venku, aby vyhledali bezpečné útočiště uvnitř. Koncentrace kouře ve vzduchu je totiž tak vysoká, že dým pronikající do budov spustil požární poplach na letišti, na univerzitách i v mnohých kancelářských budovách.

Do nemocnic v poslední době přichází až o 25 procent více pacientů než obvykle, mnozí si stěžují na potíže s dýcháním.

Stovky zničených domů

Nejbližší požáry se nyní nacházejí necelou hodinu cesty autem od hranic Sydney, které je nejlidnatějším městem Austrálie. Ve státech Nový Jižní Wales, Victoria a Queensland na východě země je nyní přes sto ohnisek. Živel už zavinil smrt nejméně šesti lidí a zničil přes sedm set domovů. Jen v Novém Jižním Walesu shořelo na deset tisíc metrů čtverečních porostu.

Austrálie zápasí s požáry každé léto, ale ty letošní začaly dříve než obvykle a jsou intenzivnější. Australský meteorologický úřad soudí, že klimatické změny způsobují extrémní horko a umocňují další přírodní katastrofy, například sucho.

Živel přitom neohrožuje jen lidi, v buši žije řada zvířat, která často nemají kam utéct. Pozornost vzbudilo nedávno dojemné video ze záchrany jednoho medvídka koaly. Ten však utrpěl tak silné popáleniny, že následkům i přes veškerou péči veterinářů nakonec podlehl.

Čtrnáctiletý koala symbolem australských požárů. Z plamenů ho zachránila náhodná kolemjdoucí (zdroj: ČT24)