Největší přesun od války v Jugoslávii. Do Evropy zamíří na cvičení 20 tisíc amerických vojáků

Spojené státy v rámci rozsáhlého cvičení s evropskými státy NATO pošlou v dubnu a květnu 2020 do Evropy přibližně 20 tisíc vojáků s technikou. Bude to největší přesun amerických sil do Evropy za posledních 25 let. Americký generál Sean Bernabe k manévrům Defender-Europe 20 prohlásil, že nejsou namířeny proti žádné konkrétní zemi a že jejich cílem je ověřit americkou schopnost vojensky podporovat NATO v Evropě dostatečnými silami.

Součástí cvičení bude přesun vojáků s technikou do Polska a Pobaltí či manévry v Gruzii. Vedle 20 tisíc vojáků sloužících v USA se ho zúčastní ještě devět tisíc amerických vojáků rozmístěných nyní v Evropě a osm tisíc vojáků z Evropy. Vedle asi patnácti států NATO se zapojí i příslušníci ozbrojených sil Finska a Gruzie. Bernabe bez podrobností zmínil i podporu České republiky.

Cvičení prověří dopravu ze Spojených států do Evropy a následné přesuny jednotek po kontinentu. Podle Bernabeho jsou plánovány především noční přesuny ve snaze snížit dopady na civilní život v zemích, přes které budou vojska projíždět. „Hlavním cílem je budování strategické připravenosti, nácvik přesunů velkého počtu sil ze Spojených států do Evropy a pak cvičení jejich přejezdu napříč Evropou do výcvikových prostorů,“ řekl generál.

Dopravu techniky přes Atlantik plánuje americké velení už od února. Tanky, obrněná vozidla či dělostřelecké prostředky se přepraví na lodích. U některé techniky, především spojařské, se podle Bernabeho počítá s leteckým transportem. Američané využijí především přístavy v belgických Antverpách, nizozemském Vlissingenu, německém Bremerhavenu či estonském Paldiski. Z přístavů technika zamíří na místo určení po železnici i po silnicích.

Některá média přirovnávají Defender-Europe 20 ke cvičením Reforger z doby studené války, kterých se zúčastnily desítky tisíc vojáků. Washington ale takové srovnání nepovažuje za přiměřené, protože cílem manévrů Reforger bylo dostat spojenecké vojáky do Německa, zatímco nyní se budou vojáci přesouvat přes jednotlivé evropské země.