Schodiště zmizelo, panely se otevírají jako dveře. Podívejte se do interiéru prešovského domu zničeného výbuchem

Odborníci vyhodnotí stav dvanáctipatrového domu v Prešově, který v pátek poničil výbuch plynu a požár. Podle předběžných posudků bude nutné zbourat nejméně čtyři vrchní podlaží. Majitelé bytů podle listu Korzár souhlasí se zbouráním celé nemovitosti, bude-li to podle statiků nutné. Při neštěstí zahynulo nejméně sedm lidí.

„Pokud se bude bytový dům likvidovat, souhlasíme s tím. Na tom jsme se shodli,“ citoval Korzár správce bytového domu po jednání, které se uskutečnilo v neděli odpoledne. Primátorka Prešova Andrea Turčanová sdělila, že během pondělka dům prohlédnou statici i zástupci specializovaných firem.

Statici upozornili, že hrozí opadávání materiálu z poškozené budovy, informoval deník SME. Prostor okolo zničeného domu, kam lidé nesmí, se proto oproti víkendu ještě rozšířil a místo střeží policisté i vojáci, dodal deník s tím, že kolem nemovitosti se staví oplocení.

Turčanová podotkla, že i kdyby nedošlo ke zbourání celého domu, je neobyvatelný a obyvatelný už nebude. „Všechny rodiny, které v tomto domě žily nebo vlastnily byty, si musí zabezpečit nové bydlení. Chceme šest měsíců hradit nájemné ve výši 300 eur, aby mohli platit jakékoli nájemné a náklady spojené s bydlením kdekoliv, ať už v městském bytě, nebo jiném,“ uvedla.

Minimálně do částečné demolice poškozené bytovky se do svých bytů nebudou moci podle Turčanové vrátit ani obyvatelé sousedního bytového domu. Úřady vlastníkům tamních bytů umožnily alespoň provizorní zajištění oken, které tlaková vlna při výbuchu rozbila.

Přesnou příčinu neštěstí úřady zatím neoznámily. Policejní vyšetřovatel ovšem v souvislosti s případem obvinil tři osoby z obecného ohrožení. Policie tak učinila poté, co podle médií zadržela jednatele stavební firmy a dělníky, kteří těsně před explozí v Mukačevské ulici prováděli výkopové práce. Podle médií existuje podezření, že výbuch souvisel s předěláváním plynového potrubí.