Statisíce lidí v Hongkongu se vydaly na protestní pochod. Policie při obří akci nezasáhla

Hongkongem prošel průvod stovek tisíců demonstrantů, kteří protestovali za demokracii a lidská práva. Pochod organizovala Občanská fronta za lidská práva, která dostala od úřadů povolení poprvé od 18. srpna. Podle organizátorů přišlo 800 tisíc lidí, podle policie 183 tisíc. Protestující chtějí dát úřadům poslední šanci, aby splnily jejich požadavky, píše AFP. Demonstrace trvají už půl roku.

Většinou černě odění lidé různého věku se odpoledne shromáždili v centru města v parku Victoria Park na ostrově Hongkong. Vyvolávali heslo „Svobodu pro Hongkong“ a nesli transparenty se svými požadavky.

„Brzy budou Vánoce, ale my už nemáme náladu slavit,“ vysvětlil Reuters třiadvacetiletý student Lawrence. Protestující byli ze strachu před postihem úřadů ochotni prozradit pouze křestní jména.

Požadují hlavně nezávislé vyšetření policejních zásahů během demonstrací, milost pro všechny zatčené a také svobodné volby v Hongkongu. V davu se objevovaly vlajky Spojených států, Tchaj-wanu a Británie. „Budu bojovat za svobodu až do smrti,“ prohlásila čtyřicetiletá June, kterou cituje BBC.

Pochod pokračoval přes převážně obchodní čtvrti města. „Účast je skutečně obrovská, organizátorům se v minulosti podařilo dostat do ulic dva miliony lidí. Přišly všechny generace, jsou tu starší lidé, lidé středního věku, rodiny s malými dětmi. Rozhodně to není skupina lidí, která by měla sklony k násilnostem,“ sdělila zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Zpravodajka ČT Šámalová: Pochod je tak obrovský, že se hýbe velmi pomalu (zdroj: ČT24)

Policie poprvé zabavila zbraně

Organizátoři předem vyzvali k pokojné demonstraci, aby se vyhnuli policejním zásahům. „Policie slíbila, že bude tolerantnější, že bude zasahovat jen v případě radikálních nebo násilných kroků,“ uvedla Šámalová.

Ještě před začátkem pochodu však bylo zadrženo jedenáct lidí a poprvé od začátku protestů policie zabavila příruční zbraně.

Po soumraku nastříkali někteří demonstranti na budovu Bank of China graffiti v protipekingském duchu. Přihlížející pořádková policie podle agentury Reuters nezasáhla, a to ani když protestující vykřikovali nadávky „psi?“ a „švábi?“.

Události: Statisíce lidí v Hongkongu žádaly splnění prodemokratických požadavků (zdroj: ČT24)

Podle účastníků je rozhořčení obyvatelstva Hongkongu větší než dříve poté, co správkyně Carrie Lamová odmítla vyhovět jejich požadavkům navzdory tomu, že v místních volbách před dvěma týdny utrpěla porážku.

„Na straně vlády ani Pekingu se nic nezměnilo, proto lidé znovu vyšli do ulic. Policie pořád pronásleduje mladé lidi, dělá nečekané razie a zatýká,“ upozornil demokratický poslanec Eddie Chu. Hongkongská vláda v sobotu uvedla, že „se poučila, bude naslouchat a přijme kritiku“.

Demonstrace v Hongkongu začaly v červnu. Vyvolala je nevole nad návrhem zákona, který by umožňoval vydávání lidí podezřelých z trestných činů do pevninské Číny. Postupně se protesty rozvinuly v širší hnutí proti hongkongské vládě a sílícímu vlivu Pekingu.

Zatčeno bylo od června na šest tisíc lidí, další stovky utrpěly zranění, a to včetně příslušníků pořádkových sil.