Demokratický socialismus versus dynamická tržní ekonomika. Johnson a Corbyn debatovali v BBC

UDÁLOSTI: Johnson s Corbynem se utkali v debatě BBC (zdroj: ČT24)

Britský premiér a šéf konzervativců Boris Johnson a lídr největší opoziční Labouristické strany Jeremy Corbyn se střetli v debatě televizní stanice BBC. Ta se konala před předčasnými parlamentními volbami, které zemi čekají 12. prosince. Konzervativci v nich podle průzkumů posílí. Johnson v debatě Corbynovi vyčítal jeho „neutralitu“ ohledně brexitu, lídr labouristů hovořil o konci úsporných opatření a hájil „demokraticky provedený socialismus“.

Corbyn slíbil, že pokud labouristé zvítězí, vrátí zemi k demokratickému socialismu. „Socialismus provedený v demokratické podobě zvýšil životní úroveň těch nejchudších v této zemi i ve Skandinávii,“ řekl. Johnson s tím nesouhlasí, podle něj mohou „fantastické veřejné služby“ fungovat jen díky dynamické tržní ekonomice.

Zdůraznil také, že kotvou, která táhne britskou ekonomiku ke dnu, je nejistota kolem brexitu. Proto je podle něj nutné vystoupit na konci ledna a nejistotu neprodlužovat. „Pojďme už brexit dokončit,“ vyzval a obvinil labouristy, že nabízejí jen další „chaotická referenda“.

Labouristé chtějí vyjednat s EU novou dohodu o odchodu, která zachová členství země v celní unii. Potom o ní chtějí vyhlásit referendum. Corbyn dříve prohlásil, že by v něm byl neutrální.

Severní Irsko

Corbyn dále kritizoval premiéra na základě dokumentu, který prý unikl z ministerstva financí. Údajně v něm vláda plánuje zavedení celních kontrol mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království. Odhaduje prý, že to zvedne ceny a 98 procent severoirských podniků kvůli tomu bude mít problémy. Johnson označil zprávu za naprostý nesmysl.

Odmítl také Corbynovy výtky, že brexit se současně vyjednanou dohodou bude teprve začátkem letitých a bolavých jednání s EU a dalšími zeměmi o obchodních dohodách. Podle Johnsona na to bude mít Británie dost času v přechodném období, když 31. ledna Unii opustí. Přechodné období, kdy už nebude členem, ale bude se ještě řídit unijními pravidly, je nyní stanoveno do konce roku 2020 s tím, že může být prodlouženo. Podle Corbyna je to bláhové a například vyjednání obchodní dohody s USA bude trvat sedm let.

Na debatu reagovala mimo jiné šéfka skotských nacionalistů Nicola Sturgeonová: „Dva neinspirativní muži, z nichž ani jeden se nehodí na premiéra.“

Média druhý duel dvou nejvážnějších kandidátů na post předsedy vlády hodnotila jako přehlídku dobře známých sloganů a slibů, bez výraznějších ztrát na té či oné straně. „Během debaty vyvstalo pramálo nového, zatímco oba muži se snažili vydestilovat své argumenty do co nejčistší podoby,“ napsal například Sam Coates z televize Sky News.

Debatu označil za „nenápadnou“. Tom Newton Dunn z deníku The Sun ji dokonce klasifikoval jako „do nebe volající nudu“. Podle reportéra nedělníku The Sunday Times Tima Shipmana si nicméně Corbyn s Johnsonem vedli lépe než při prvním souboji 19. listopadu a voliči tak budou mít lepší představu o jejich postojích.

Stejně jako při prvním televizním duelu vypracovala agentura YouGov bleskový průzkum o tom, který politik si podle diváků vedl lépe, a stejně jako v listopadu vyzněla anketa těsně ve prospěch Johnsona. Tentokrát byl poměr 52 procent ku 48. Komentátoři ihned podotýkali, že stejným výsledkem skončilo před více než třemi lety referendum o odchodu Británie z EU.

Průzkum favorizuje konzervativce

Podle posledního průzkumu společnosti Panelbase vedou konzervativci se 43 procenty před labouristy se 34 a liberálními demokraty s 13 procenty, píše Reuters. To však v britském většinovém volebním systému vypovídá málo o možném zisku poslaneckých mandátů.

Podle webu Electoral Calculus, který na základě průzkumů vytváří predikce složení Dolní sněmovny, získají z celkových 650 křesel konzervativci většinu 335, labouristé jich obsadí 233, skotští nacionalisté 44 a liberální demokraté 15. Dalších pět menších stran by mohlo získat 23 křesel.