Pro klima musíme udělat víc, komentují světová média summit v Madridu

I přesto, že generální tajemník OSN António Guterres v pondělí zahájil klimatický summit slovy o naději a nikoli zoufalství, většina světových médií událost vnímá naprosto opačně. Novináři kritizují neschopnost či neochotu jednotlivých států dostát svým závazkům a často vystupují i proti celému klimatickému plánu OSN, který podle nich není dostatečně efektivní.

„Naděje, bohužel, není plán,“ píše například Washington Post. Místo toho, kdo na konferenci dorazil, se list věnuje spíš tomu, kdo se na ní, stejně jako na ostatních klimatických aktivitách, nepodílí.

A to je podle tohoto amerického deníku především prezident Spojených států Donald Trump. „Úmyslně zhoršuje (klimatické) problémy tím, že odešel z Pařížské dohody o klimatu a aktivně podporuje navýšení spalování fosilních paliv, včetně uhlí,“ vyvrací komentář Guterresovu naději.

Toho, kdo na summitu chybí, si všímá i francouzský Le Monde. „Zaznamenali jsme absenci početnější reprezentace Chile, Japonska, Kanady, Austrálie a Spojených států,“ píše list na svých webových stránkách. „Nicméně Nancy Pelosiová, předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů doprovázená patnácti demokraty dorazila, aby jménem sněmovny vzkázala, že Spojené státy zůstávají zainteresované,“ připouští deník.

Zbytečnost a plýtvání časem

Americký Wall Street Journal ale návštěvu Pelosiové na summitu považuje za plýtvání časem. Pelosiová totiž podle něj není v pozici, ze které by mohla návrat odstupujících Spojených států zpět k dohodě reálně zajistit.

Zbytečná je ale podle komentáře ve Wall Street Journal i celá pařížská dohoda. „Od začátku byla impotentní,“ píše o ní. „Problémem totiž je, že stojí na dobrovolných závazcích, které země předložily bez jakýchkoliv realistických plánů, jak jich dosáhnout. Ne že by na tom ale záleželo, dohoda totiž stejně neobsahovala žádný donucovací mechanismus,“ popisuje deník.

Summit může být nadějí pro malé země

Světová média si také všímají role, kterou na summitu mají některé malé země. „Ambasadorka Aliance malých ostrovních států (AOSIS) Lois Youngová, která reprezentuje nízko položené pobřežní země a malé ostrovní národy, se ohradila proti velkým celosvětovým znečišťovatelům,“ píše třeba BBC. „Vnímáme (tyto rozhovory) jako poslední příležitost podniknout rozhodné kroky,“ cituje zase místopředsedkyni aliance Janine Felsonovou The Guardian.

„Hlasy malých zemí se (na summitu) počítají stejně jako hlasy těch velkých, což pomáhá vybalancovat pravidla na hřišti. Navíc předchozí rozhovory o klimatu ukázaly, že malí hráči mohou hrát velkou roli,“ připomíná v této souvislosti server Gizmodo.

I tak se ale celosvětová média shodují, že současný stav rozhodně nestačí. „Klimatické summity mohou být krokem k lepší budoucnosti, ale je potřeba udělat víc – a čas se krátí,“ uzavírá BBC.

V sobotu se právě probíhající klimatická konference OSN přehoupne do svojí druhé poloviny. Dvoutýdenní akce začala ve španělském Madridu v pondělí 2. prosince a skončí v pátek 13. prosince. Celkem se jí účastní asi padesát šéfů států či vlád, zástupci mezinárodních organizací, šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová a řada další politiků i expertů. Prvního dne přijel i český premiér Andrej Babiš a ministr životního prostředí Richard Brabec (oba ANO).

Summit OSN o změně klimatu se koná každý rok. Loni se například uskutečnil v polských Katovicích, příští ročník má být ve skotském Glasgow.