Demokracie je v sázce, varovala Pelosiová. Demokraté chystají znění ústavní žaloby na Trumpa

Horizont ČT24: Demokraté připravují text žaloby na Trumpa (zdroj: ČT24)

Američtí demokraté zahajují přípravu konkrétního znění ústavní žaloby na prezidenta Donalda Trumpa. Ve svém projevu to ve čtvrtek oznámila předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. Její slova potvrzují spekulace médií, že Sněmovna by o impeachmentu mohla hlasovat ještě do konce roku. Verdikt by pak vynesl Senát ovládaný Trumpovými republikány. „Demokracie je v sázce,“ varovala Pelosiová.

Demokraté, kteří mají ve Sněmovně reprezentantů většinu, chtějí v právním výboru zformulovat návrh bodů žaloby. Příslušné články budou obsahovat obvinění, jejichž konkrétní popis je podmínkou pro rozhodování o žalobě na půdě Senátu. Podle amerických médií jde o zneužití moci, o bránění průchodu spravedlnosti a opovrhování Kongresem.

„Vyšetřovatelé našli víc než dostatečné důkazy o tom, že prezident Trump zneužil úřad pro svůj politický prospěch a porušil ústavní slib,“ řekla Pelosiová. 

Trump po jejím projevu v sérii příspěvků na Twitteru demokraty za jejich krok ostře zkritizoval a varoval, že kvůli nim se může v budoucnu dosud jen zřídkakdy uplatňovaný impeachment stát „rutinním způsobem“, jak zaútočit na prezidenta. „Dobrá věc je, že republikáni ještě nikdy nebyli jednotnější. Zvítězíme,“ uvedl prezident.

„Demokraté by se měli stydět, na tribunál v Senátu se těšíme,“ uvedl ještě před Trumpovým komentářem v prohlášení Bílý dům. 

Žalobu vyvolala takzvaná ukrajinská kauza, kterou odstartoval červencový telefonát Trumpa s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Šéf Bílého domu v něm žádal, aby Kyjev zahájil vyšetřování Joea Bidena, Trumpova pravděpodobného protikandidáta v prezidentských volbách. Trump údajně hrozil, že v opačném případě zablokuje vojenskou pomoc Ukrajině a nebude souhlasit s přijetím Zelenského v Bílém domě.

Hlasování ve sněmovně ještě před Vánoci

O obžalobě bude sněmovní právní výbor jednat v pondělí a podle stanice CNN by jeho členové o ní měli hlasovat v týdnu od 9. prosince. Celá Sněmovna reprezentantů by pak mohla o ústavní žalobě rozhodovat v předvánočním týdnu po 16. prosinci. Poté se obžaloba dostane k projednání v Senátu, kde však Trumpovi republikáni mají většinu a je krajně nepravděpodobné, že by návrh zbavit prezidenta úřadu podpořili. 

Čtvrtečnímu projevu Pelosiové podle agentury AP ve středu předcházela schůze poslaneckého klubu demokratů, na níž se šéfka Sněmovny kolegů dotázala, zda skutečně s podáním žaloby souhlasí. Odpovědí byl podle osob přítomných v sále všeobecný souhlas.