Příliš sugestivní cvičení: Polskou školu ovládli údajní teroristé, dítě v panice vyskočilo z okna. Ředitelka skončila

Skutečně tvrdé cvičení zažili v listopadu žáci základní školy v městečku Barczewo na severovýchodě Polska. Ředitelka objednala simulovaný teroristický útok, který podnikli zamaskovaní muži se zbraněmi v rukou. Nikoho včetně policie a svých kolegů však předem nevarovala. Jeden žák vyskočil oknem, druhý propadl panice a další děti se vyděsily k pláči. Ředitelka už přišla o funkci.

Zamaskované komando nejenže vypadalo přesvědčivě, ale na školních chodbách dokonce odpalovalo ohlušující granáty.

„Až po ovládnutí školy teroristy kdosi konečně žákům a učitelům vysvětlil, že to nebyl opravdový útok, ale cvičení a že pánové v kuklách nejsou teroristé, ale fanoušci vojenské historie,“ napsal zpravodajský server Onet.pl.

Úřad dostal vyrozumění bez detailů, policie netušila

Městskému a obecnímu úřadu v Barczewu byl týden před kontroverzním cvičením zaslán dopis o plánované akci, ovšem bez jakýchkoli podrobností. Úředníci byli následnou podobou cvičení šokováni. Podle jejich názoru měli být žáci a učitelé nejprve na všechno připraveni.

Některé děti prý stále trpí následky leknutí a potřebují pomoc odborníků. Jedna z dívek se bojí chodit do školy a do kina. Útok šokoval rodiče i policii. Ani ta nebyla předem upozorněna, a tak alespoň dodatečně varovala, že vše mohlo dopadnout hodně špatně.

Kdyby totiž kdokoliv během akce ve škole zatelefonoval policistům, přijali by hlášení o teroristech s plnou vážností a podle toho by také jednali.

Ředitelka po nezdařené akci ve funkci skončila. Nedávno přitom získala diplom „superředitelka roku 2019“, píší místní média. 

V čele školy ji zastupuje učitel, který sice o útoku nevěděl, ale dokázal duchapřítomně uklidnit třídu, včetně desetiletého chlapce, jenž propadl záchvatu paniky. Žák z jiné třídy, který před teroristy vyskočil z okna, naštěstí skákal ze třídy v přízemí, takže se mu nic nestalo. Když se dostal ven, přeskočil plot a běžel tak rychle, jak jen dokázal.