„Skončete hned!“ Stovky aktivistů blokovaly uhelné doly a elektrárnu českých vlastníků v Německu

Aktivisté požadující rychlejší konec spalování hnědého uhlí v sobotu ráno pronikli do dolů Jänschwalde a Welzow-Jih na východě Německa. Část z nich při akci napadla policisty a tři zranila, uvedla braniborská policie na Twitteru. Koncovým vlastníkem dolů i blízké elektrárny je z poloviny Energetický a průmyslový holding (EPH) českého podnikatele Daniela Křetínského. Hnědé uhlí je podle kritiků nejšpinavějším zdrojem energie, jehož spalování vypouští do ovzduší jedovaté látky a skleníkové plyny způsobující změnu klimatu.

Deník Lausitzer Rundschau na svém webu uvedl, že stovky aktivistů obsadily také železniční trať spojující důl Jänschwalde s nedalekou elektrárnou. Část demonstrantů se do ní podle energetické společnosti LEAG pokusila proniknout. Její výkon LEAG snížila na minimum, aby se připravila na hrozící nedostatek uhlí.

Události: Protest proti znečišťování ovzduší pálením uhlí (zdroj: ČT24)

„Před malou chvílí policie sdělila, že většina účastníků protestu už oblast povrchového dolu opustila. Epicentrum protestu se přeneslo na koleje spojující důl Jänschwalde s blízkou hnědouhelnou elektrárnou,“ informoval po 15. hodině z místa zpravodaj ČT Martin Jonáš.

Uskupení Ende Gelände, které za protesty stojí, na Twitteru napsalo, že do dolu se dostalo pět set aktivistů. „Protože politika selhává, prosadíme dnes odklon od uhelné energie sami, a to okamžitě,“ uvedli aktivisté, kteří na sobotu chystají i řadu dalších akcí. Německo zatím s ukončením těžby hnědého uhlí počítá v roce 2038.

Policie ke zvládnutí skupiny, jejíž část se projevila agresivně, nasadila obušky. Aktivisty před vstupem do oblasti těžby varovala. Kdo tak učiní, vystavuje se podle ní ohrožení života.

Kromě Křetínského EPH patří 50 procent akcií LEAG firmě PPF Investments, jejímž většinovým vlastníkem je právník Tomáš Brzobohatý, dlouholetý spolupracovník Petra Kellnera.

Další doly i Berlín

Další stovky aktivistů okupovaly doly Welzow-Jih a Vereinigtes Schleenhein jižně od Lipska. Tam byli i Češi ze sdružení Limity jsme my. „Asi 300 lidí teď svačí pod rypadly,“ uvedl dopoledne jeden z nich v nahrávce zveřejněné na Twitteru. „Prošli v podstatě téměř všichni až na pár jedinců. Policie kladla odpor a vždycky ustoupila,“ řekl také.

Hnědé uhlí je podle kritiků nejšpinavějším zdrojem elektrické energie. Lidem jeho spalování škodí dvěma způsoby. Za prvé je zdrojem jedovatých látek, které podle propočtů vědců Anila Markandyi a Paula Wilkinsona publikovaných v časopise Lancet přímo zabíjí více než 32 lidí na každou terawatthodinu. Za druhé je zdrojem skleníkových plynů, které způsobují změnu klimatu.

Počet úmrtí za jednu terawatthodinu podle zdroje
Zdroj: Our World In Data

Demonstranti požadující rychlejší konec vypouštění skleníkových plynů se sešli také v Berlíně. Naléhali na vládu, aby ukončila státní podporu těžby a spalování uhlí, aby okamžitě nařídila vypnutí alespoň čtvrtiny uhelných elektráren, a aby do roku 2035 zajistila stoprocentní pokrytí energetických potřeb z obnovitelných zdrojů.