Z přírody do čínské klece. Zjištění CNN o prodeji slůňat ze Zimbabwe šokuje svět

Tým reportérů americké stanice CNN se dostal k unikátním záběrům, které zachycují pašování sloních mláďat ze Zimbabwe do Číny. Africký stát tvrdí, že chce prodejem vzácných zvířat vydělat na ochranu národního parku. Podle aktivistů je ale přístup k mláďatům drastický. Zvířata míří do asijských zoologických zahrad a zábavních parků.

Ještě před pár týdny se sloní mláďata pohybovala volně, v rodinných skupinách v národním parku Hwange. Teď trpí v ocelových klecích. Na mobil natočené záběry, které získala CNN, odhalují poslední zvířecí export ze Zimbabwe do Číny.

„Oddělují mláďata – ne ta nejmenší, ale mladé – od zbytku stáda. Podle zoologů jsou sloni nesmírně společenská zvířata a vytváří si v této fázi vazby na celý život. To, že je někdo odtrhne od rodin a pošle do cizí země, je extrémně traumatizující pro ty, kteří odejdou, i pro ty, kteří zůstanou,“ podotkl reportér CNN David McKenzie.

Přeprodej legální cestou

Vláda v Zimbabwe tak chce získat peníze na údržbu národního parku. Navíc se prý země podle ministerstva pro turismus umí postarat asi maximálně o 55 tisíc slonů, tedy o 30 tisíc méně, než jich v africké zemi žije.

Už s koncem listopadu by se ale benevolentní dveře pro přeprodej slonů měly přivírat. Aktivisté ovšem mají obavy, že se prodej přesune do šedé zóny.

Ti, kteří proti neetickému zacházení se zvířaty bojují, navíc už do Hwange nesmějí. „Sloni nepatří národním parkům, patří Zimbabwanům,“ tvrdí inspektor kontrolující život slonů v Zimbabwe Chrispen Chikadaya.

Reportérský tým CNN získal od afrických zdrojů i informaci o místě, kde slony správci parku shromažďují, než je pošlou do Pekingu. Po pár kilometrech ale přichází stopka.

„Máme pracovníky v buši, kteří 21 dní v měsíci stráví ochranou těchto zvířat. Nemají uniformy, boty, stany ani jídlo. Myslíme si, že sloni musí zaplatit za to, že se o ně staráme. Musí zaplatit za svou ochranu,“ uvedl zástupce vedení parku.

Ochrana slonů přitom není stoprocentní. Jen za posledních pár měsíců jich víc než dvě stě zemřelo kvůli extrémnímu suchu v regionu. Podle parku jde o přirozený zásah koloběhu života. Ne všichni ale souzní s jeho exportní filozofií. „Podle mě to není moudré. Tohle je naše příroda, měli bychom na ni být pyšní. To jsou zvířata pro naše děti a jejich děti,“ řekl CNN jeden z pracovníků parku.

Historické vazby na Peking

Podle afrikanisty Otakara Hulce se dlouholetý zimbabwský autokrat Robert Mugabe na Čínu mnohokrát v historii obracel, a to finančně i politicky. Africko-asijská linka ale sahá ještě hlouběji.

„Zimbabwe mělo vždycky velmi blízko k Číně, a to ještě předtím, než se v roce 1980 stalo samostatným. Jak víme, chtěli se zbavit bílé nadvlády, vytvořily se velké armády, které byly podporovány buď Sovětským svazem, nebo Čínou,“ podotkl Hulec.

Záběry slůňat v klecích rychle vzbudily globální poprask, asi třicítce mláďat ale už nejspíš nepomohou.