Apple ukazuje ruským uživatelům anektovaný Krym jako ruské území

Krymský poloostrov, který Rusko před pěti lety zabralo Ukrajině, začala společnost Apple zobrazovat jako ruské území – ale pouze uživatelům v Rusku. Upozornila na to agentura Reuters. Ukrajinský ministr zahraničí Vadym Prystajko postup americké firmy kritizoval.

Rusko i Ukrajina pozorně sledují, jak nadnárodní společnosti Krym označují. Zpravodaj Reuters napsal krymskou metropoli Simferopol do aplikací Apple s mapami a s předpovědí počasí a na displeji se mu objevilo „Simferopol, Krym, Rusko“.

Zpravodajům agentury v jiných zemích se ovšem při stejném dotazu v těchto aplikacích zobrazilo jen „Simferopol“ bez upřesnění, v jaké zemi město leží. V Kyjevě a na samotném Krymu uživatelé kontaktovaní agenturou Reuters v aplikacích viděli lokality na Krymu rovněž bez identifikace země.

„Dovolte mi, abych vám to vysvětlil ve vašich termínech,“ napsal na Twitteru v reakci Prystajko. „Představte si, že si stěžujete, že vaše návrhy a nápady, léta práce a kus vašeho srdce ukradne váš největší nepřítel, ale nějaký ignorant zatraceně kašle na vaši bolest. Tak nějak to bolí, když nazýváte Krym ruským územím,“ uvedl ukrajinský ministr.

Apple splnil požadavky, chválí Rusko

Reuters dává změny v dotyčných aplikacích do souvislosti se setkáním zástupců firmy Apple s předsedou bezpečnostního a protikorupčního výboru ruské Státní dumy Vasilijem Piskarjovem. Na webu dolní komory parlamentu se objevila informace se sdělením Piskarjova, že „Apple splnil své závazky a uvedl programy svých zařízení do souladu s požadavky ruského zákona“.

V roce 2014 ruská armáda po prozápadním zvratu v Kyjevě Krym obsadila. Moskva následně poloostrov anektovala s odvoláním na referendum, které ovšem ukrajinské vedení a západní státy označily za ilegální. Evropská unie a Spojené státy neuznávají Krym jako ruské území a v reakci na anexi uvalily sankce na Rusko i na osoby spojené s porušením územní celistvosti Ukrajiny.