Berlín nevzdává plán přerozdělování uprchlíků. Která země rozhodne o azylu, se má určit už na hranici EU

Německo navrhlo členským zemím Evropské unie nový systém přebírání běženců. Podle něj by unijní agentura po prvotní kontrole na vnější hranici EU rozhodla, který stát vyřídí danou azylovou žádost. Státy Visegrádské skupiny (V4), které dosavadní uprchlické kvóty odmítaly, se však podle diplomatů stavějí stejně i k novému nápadu Berlína. O návrhu by měli unijní ministři vnitra jednat už příští týden.

Unijní země se od vrcholu migrační krize marně snaží shodnout na reformě azylového systému, zatímco se řecké a italské úřady potýkají s tisíci nevyřízenými žádostmi od migrantů, kteří čekají na rozhodnutí o svém osudu mnohdy i několik let.

Německo s Francií přišlo v září s návrhem na dobrovolné přebírání migrantů z oblasti centrálního Středomoří, k němuž se ovšem přihlásilo jen několik dalších západoevropských zemí.

Berlín nyní rozeslal členským státům nový text, označený jako „podnět k zamyšlení“. Současný azylový systém známý jako Dublin je podle Německa nutné zásadně reformovat, v čemž má hrát zásadní roli unijní azylová agentura EUAA.

Rychlejší registrace na hranici EU

Agentura má podle představ Evropské komise (EK) vzniknout na základech současného azylového úřadu EASO. Podle německého návrhu má pomáhat hraničním státům s prvotní registrací migrantů na vnější hranici Unie, která by měla podle představ Berlína trvat nejvýše několik týdnů.

„Než vstoupí na území EU, určí EUAA, který členský stát bude odpovědný za vyřizování žádosti o azyl a za konečné rozhodnutí, zda bude žadateli poskytnuta ochrana,“ uvádí se v klíčové části čtyřstránkového dokumentu.

V4 opět říká „ne“

Ačkoli se na rozdíl od předchozího systému povinného přerozdělování v textu nehovoří o tom, že by každý stát musel přijmout určité množství uprchlíků, považují ho někteří diplomaté za jeho novou verzi. Podle zdroje ČTK je návrh pro země V4 nepřijatelný. Skupinu tvoří Česká republika, Slovensko, Polsko a Maďarsko.

Česko bude podle premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) dál odmítat jakékoli přerozdělování migrantů a nebude souhlasit s žádným návrhem, který bude povinné kvóty zavádět. „Svůj postoj budeme koordinovat s partnery v rámci visegrádské čtyřky,“ uvedl Hamáček k novému německému návrhu na změnu azylové politiky EU.

My zásadně odmítáme ilegální migraci, odmítáme to, aby tady pašerácké skupiny rozhodovaly o tom, kdo bude žít v Evropě, odmítáme kvóty.
Andrej Babiš
český premiér

Evropská komise před rokem zažalovala u unijního soudu Česko, Maďarsko a Polsko za to, že se odmítly připojit k dřívějšímu systému schválenému členskými státy. Podle stanoviska generální advokátky soudu tím uvedené země porušily své povinnosti plynoucí z unijního práva.

Předchozí systém podle listopadové zprávy unijních auditorů ztroskotal kromě odmítavého postoje některých zemí především na neschopnosti úřadů hraničních států zajistit dostatek běženců, kteří by splňovali podmínky pro přerozdělení.

Z původního plánu na přemístění 160 tisíc lidí se ostatní členské země zavázaly přijmout 98 256 běženců. Nakonec si mezi sebe rozdělily pouze 34 705 lidí.