Řidič kamionu se přiznal k pašování lidí. V jeho voze se našly desítky mrtvých Vietnamců

Řidič kamionu, ve kterém se našlo 39 těl migrantů, se přiznal k účasti na pašování lidí. Informovala o tom agentura Reuters. Na jeho možnou spoluodpovědnost za zabití Vietnamců se zatím soud muže neptal. Kamion se našel koncem října v britském Essexu, obviněný řidič pochází ze Severního Irska.

Pondělního zasedání soudu se řidič účastnil přes videomost z vazební věznice. Obviněn je ze zabití a podílu na pašování lidí ve 39 případech. Pětadvacetiletý Maurice Robinson před soud opět předstoupí 13. prosince.

Kamion s mrtvými Vietnamci byl objeven 23. října ve městě Grays poblíž Londýna. Chladírenský kontejner s těly se do Británie dostal na trajektu z belgického přístavu Zeebrugge. Identifikace obětí byla složitá kvůli tomu, že u nich bylo nalezeno jen velmi málo dokladů. Původní informace hovořily o Číňanech, později se zjistilo, že mrtví jsou Vietnamci.

Čeká se na vydání muže, který údajně kamion řídil předtím

V souvislosti s tragickým případem zadržela v pátek policie dalšího muže ze Severního Irska, který byl z podílu na pašování lidí do Británie a na nezákonné migraci obviněn v neděli. Také tento muž, 23letý Christopher Kennedy, v pondělí stanul před soudem a i jeho případ byl odročen na 13. prosince.

V Irsku pak čeká na vydání do Británie 22letý Eamonn Harrison, který podle britských úřadů řídil kamion cestou do belgického přístavu Zeebrugge. 

Ve Vietnamu bylo zadrženo 11 osob, které čelí podezření z pašování lidí. Dva lidé byli zatčeni v provincii Ha Tinh a devět v provincii Nghe An. Šéf policie v provincii Nghe An uvedl, že jeden ze zatčených, který v minulosti žil na ruském území, organizoval cesty migrantů do Ruska a pomáhal také při jejich následném propašování do Německa, odkud potom pokračovali do dalších zemí.