Britští politici slibují „pohádky", kritizoval Blair plány konzervativců i vlastní strany

Vládní konzervativci i opoziční labouristé předkládají před prosincovými volbami v Británii nerealistické plány, myslí si labouristický premiér z let 1997 až 2007 Tony Blair. Parlamentní většina v rukou jedné i druhé strany by podle něj pro zemi znamenala příliš velké riziko. Jako jednu z „pohádek“ předvolební kampaně označil slib konzervativců o rychlém dokončení brexitu.

„Brexit neskončí 12. prosince, neskončí ani 31. ledna,“ řekl Blair s odkazem na termín předčasných voleb, respektive aktuální datum britského odchodu z Evropské unie. „Hned poté vstoupíme do nové fáze brexitového vyjednávání. Ovšem teď to bude jednání o budoucím vztahu Británie s Evropou, nikoli pouze o otázce irské hranice,“ pokračoval. 

Po případném lednovém vystoupení Británie z EU by začalo přechodné období určené k rozhovorům o novém partnerství. „Rozvodová“ dohoda stanovuje, že potrvá nejméně do konce roku 2020 a může být prodlouženo.

Britský premiér Boris Johnson ale v neděli v oficiálním volebním programu Konzervativní strany slíbil, že pod jeho vedením se přechodné období do roku 2021 neprotáhne.

Podle Blaira je dojednání nové obchodní dohody za necelý rok možné, pouze pokud by měla Británie zůstat na jednotném unijním trhu a řídit se jeho pravidly. To však Johnson odmítá. O případném prodloužení přechodného období se přitom má rozhodnout už do konce června.

„Mluvil jsem v posledních týdnech s mnoha lidmi z Evropy. Nikdo z nich nevěří, že existuje sebemenší šance, aby se Británie za tohoto harmonogramu s Evropou dohodla, bude-li její pozicí odklon od pravidel,“ citoval Blaira deník The Guardian. 

Kritika programu vlastních labouristů

Podobně jako britský expremiér se v poslední době vyjádřilo vícero unijních představitelů, podle nichž bude délka vyjednávání záviset na tom, jak moc se bude chtít Británie odpoutat od stávajícího regulatorního režimu. Nastupující eurokomisař pro obchod Phil Hogan tento měsíc řekl, že běžně trvá EU dojednání dohody o volném obchodu tři nebo čtyři roky, avšak „při troše dobré vůle“ by v případě Británie mohl být proces rychlejší.

Blair se jako prominentní zastánce setrvání své země v evropském bloku na téma brexitu vyjadřuje poměrně často, v pondělním projevu na konferenci Reuters Newsmaker nicméně kritizoval také ekonomický program své vlastní strany. Labouristé podle jeho slov navrhují revoluci, přičemž „potíž s revolucemi nikdy není jejich začátek, ale to, jak končí“.

„Pravda je taková, že veřejnost není přesvědčená, že si některá z hlavních stran zaslouží tyto volby jasně vyhrát. Prosazují dvě sady pohádek a obě strany v pozici většinových vlád představují riziko, které by bylo pro tuto zemi nerozumné podstupovat,“ prohlásil šestašedesátiletý expremiér.

Nadcházející volby označil za nejpodivnější, jaké Británii za jeho života potkaly. I přes svou zmíněnou kritiku prý bude volit labouristy, protože to „musí“ udělat. Pokud ale volby dopadnou podle aktuálních průzkumů, bude po nich podle Blaira dolní komora parlamentu v moci konzervativců.