Bez britského zástupce. Ministři unijních zemí schválili složení nové Evropské komise

Zástupci unijních vlád v pondělí schválili složení nové Evropské komise Ursuly von der Leyenové, které musí potvrdit ještě Evropský parlament. Shodli se také na tom, že může začít fungovat bez britského zástupce. Spojené království v očekávání brexitu nenavrhlo komisaře a odcházející komise s ním kvůli tomu zahájila řízení pro porušení povinností. Hrozí, že některá rozhodnutí budou kvůli neúplnému složení instituce napadena u soudu.

Ministři zahraničí zemí EU potvrdili usnesení o složení nové komise. Velká část jeho textu je věnována zdůraznění faktu, že Británie má jako členský stát bez ohledu na své budoucí záměry povinnost navrhnout komisaře.

Zástupci zemí EU podotkli, že evropští lídři to koncem října stanovili jako jednu z podmínek prodloužení britského členství v Unii do konce ledna, o něž Londýn požádal. Skutečnost, že Británie přes opakované výzvy z Bruselu neuposlechla, nemůže být podle ostatních členských států důvodem odkládat nástup Komise.

„Nemůže to podrývat normální fungování Unie a jejích institucí a nemůže to tedy být ani překážkou pro jmenování budoucí Komise tak, aby mohla co nejdříve začít vykonávat plnou škálu svých pravomocí vyplývajících ze smluv,“ píše se v textu schváleném ministry.

Lídři států EU se v roce 2013 usnesli, že počet eurokomisařů musí odpovídat počtu členských států. Právníci unijních institucí se však shodují, že při zjevné neochotě Británie podílet se na chodu Komise může exekutiva fungovat nekompletní, jak tomu bylo už několikrát.

Hrozba právního napadení některých rozhodnutí

Jeden z unijních činitelů nicméně řekl, že zatímco návrhy nových norem vzešlé z budoucí Komise nebudou napadnutelné u soudu, u přímých rozhodnutí týkajících se například fúzí či státní pomoci firmám to není tak jisté.

„Dovedu si představit, že právník pracující pro nějakou společnost může rozhodnutí Komise jako neúplného orgánu napadnout,“ řekl zmíněný zdroj do detailu obeznámený s právními detaily fungování EU.

Legislativní návrhy, kterých hodlá Komise Ursuly von der Leyenové již v prvních měsících svého mandátu předložit celou řadu, budou podle něj imunní vůči žalobám. Ty ale mohou přijít ve chvíli, kdy se z návrhů stanou po schválení parlamentem a členskými státy právní akty, dodal.

Evropský parlament bude exekutivní tým von der Leyenové jako celek potvrzovat na plenárním zasedání ve Štrasburku ve středu. Očekává se, že Komise projde bez větších potíží a že se svých funkcí ujme začátkem prosince.

Británie se brání výběru komisaře

Britská vláda v čele s Borisem Johnsonem tvrdí, že nemůže komisaře navrhnout kvůli britskému pravidlu, které kabinetu zakazuje podnikat podobně zásadní kroky v době předvolební kampaně. Podle EK to však není legitimní důvod.

Minulý týden Brusel zahájil s britskou vládou řízení kvůli porušení povinností vyplývajících z unijního práva. Londýn v termínu na výzvu nezareagoval a Unie nyní zvažuje další kroky.

Johnson usiluje o to, aby jeho země evropský blok co nejrychleji opustila. V tom mu podle jeho představ má pomoci vítězství v předčasných parlamentních volbách, které budou za tři týdny. Evropští lídři i s ohledem na volby poskytli Británii už třetí odklad brexitu, tentokrát do 31. ledna 2020.