Kolumbijci se bouří proti vládě, policie je rozhání slzným plynem. Tři lidé zemřeli

Kolumbijská policie použila v hlavním městě Bogotě slzný plyn proti demonstrantům, kteří už několik dní vystupují proti tamní vládě. Protesty začaly ve čtvrtek, zemřeli při nich tři lidé. V noci z pátku na sobotu místního času platil v Bogotě zákaz vycházení, po jeho vypršení ale vyšli demonstranti znovu do ulic.

Do sobotních protestů se zapojily stovky lidí, které se sešly u bogotského Národního parku. Policie je rozehnala slzným plynem. Jeden člověk byl zřejmě vážně zraněn, uvedla agentura Reuters s odvoláním na videa ze sociálních sítí. Další protestující se shromáždili na centrálním Bolívarově náměstí nedaleko prezidentského paláce. 

Samotný zákaz vycházení, který platil od pátečních 21:00 místního času do sobotních 6:00 místního času, někteří protestující ignorovali; asi padesát se jich vydalo před prezidentovu rezidenci, kde zazpívali národní hymnu a rachotili hrnci. Dalších zhruba tři sta lidí zablokovalo hlavní silnici vedoucí skrz Bogotu.

Ve čtvrtek demonstrovalo čtvrt milionu lidí

Protivládní protesty trvají v zemi od čtvrtka, kdy se do nich zapojilo přes čtvrt milionu lidí. Zprvu poklidné demonstrace se postupně zvrtly ve střety mezi protestujícími a policií, hlášeny byly také případy drancování a vandalismu.

Tři lidé ve čtvrtek zemřeli. Úřady rovněž uvedly, že bylo zatčeno 98 osob a zranění utrpělo 122 civilistů a 151 příslušníků bezpečnostních složek. 

Dva lidé zemřeli ve městě Buenaventura na pobřeží Tichého oceánu, když se policie střetla s agresivními vandaly, kteří se snažili vyrabovat nákupní středisko. Zásah bezpečnostních složek podle ministerstva obrany vyšetřují úřady. Jeden člověk zemřel ve městě Candelaria na západě země. O tomto případu ministerstvo obrany neposkytlo bližší informace, podle zdroje AFP z ministerstva však k úmrtí došlo rovněž při nepokojích.

Menší protesty vypukly v metropoli Bogotě i v pátek, policie někde použila slzný plyn. Pravicový prezident Iván Duque reagoval na nepokoje vyhlášením zákazu vycházení, zároveň však v pátek večer vyzval k národnímu dialogu. Zákaz vycházení byl již dříve vyhlášen také ve městě Cali na západě země.

Protestující se obávají o důchody i bezpečnost

Studenti, učitelé, odboráři a domorodí obyvatelé vyšli do ulic mimo jiné kvůli obavě z možné reformy penzijního systému, zvyšování daní či růstu cen energií.

Protestují také proti nárůstu kriminality v některých regionech, kde se po uzavření míru předchozí vládou s povstaleckou organizací FARC v roce 2016 rozhořel boj zločineckých skupin o ovládnutí obchodu s drogami a nelegální těžby. Vláda podle mnohých v těchto oblastech nedostatečně zajišťuje bezpečnost.

Ve městě Santander de Quilichao v departementu Cauca na jihozápadě země se v noci na sobotu stala terčem bombového útoku policejní stanice. Místní úřady odmítly, že by atentát souvisel s protesty, a připsaly ho ozbrojeným skupinám, které operují v tomto regionu, přes nějž vedou trasy obchodu s drogami.