Rekordní účast při místních volbách v Hongkongu. K urnám přišlo podle komise přes 70 procent voličů

Události ČT: Rekordní zájem o místní volby v Hongkongu (zdroj: ČT24)

V Hongkongu skončily volby do místních rad. Provázela je rekordní voličská účast, která dosáhla 71,2 procenta. S odvoláním na šéfa volební komise Barnabuse Funga to oznámil list South China Morning Post. Hlasování je považováno za test obliby správkyně Carrie Lamové, jejíž pozicí už téměř půl roku otřásají prodemokratické protesty. Výsledky by mohly být známé během noci na pondělí SEČ.

Podle šéfa volební komise přišlo k urnám zhruba 2,94 milionu voličů. Účast v nedělním hlasování velmi výrazně překonala minulý rekord z roku 2015, kdy hlasovalo 47,01 procenta registrovaných voličů.

V ulicích bylo vidět jen málo policistů, což odporuje předchozím zprávám, že ochránci pořádku budou střežit všechny volební místnosti a že do služby bude povoláno téměř všech 31 tisíc příslušníků policie, píše Reuters.

Volby proběhly pokojně, citovala agentura Reuters zjištění zahraničních pozorovatelů. Podle jednoho z nich, Davida Altona z britské Sněmovny lordů, svědčí klidný průběh voleb i vysoká účast o tom, že „v Hongkongu je velký počet lidí, kteří věří v demokracii“.

Místní rady nemají příliš reálné moci; 117 radních ale má právo zasednout v 1200členné komisi, která volí správce Hongkongu. V té převažují přívrženci centrální čínské vlády.

Prodemokratický tábor měl kandidáty ve všech okrscích

V současné době převládají v místních radách politici naklonění centrální vládě v Pekingu. Propekingští kandidáti taky vyzvali voliče, aby je podpořili, a dali tak najevo nespokojenost s chaotickou situací ve městě, kterou způsobují opakované střety demonstrantů s policií a narušování hromadné dopravy.

„Vyzývám všechny registrované voliče, aby přišli a odevzdali svůj hlas kandidátovi, který bude v dalším funkčním období zastupovat jejich zájmy,“ apelovala správkyně Hongkongu Carrie Lamová. 

Prodemokratické síly naopak věřily, že hongkongští voliči při hlasování projeví nespokojenost s Lamové vládou, proti níž se konají téměř každodenně v Hongkongu protesty. Prodemokratický tábor tentokrát dbal na to, aby ve všech 452 volebních okrscích měl svého uchazeče. Při předchozích volbách v roce 2015 se totiž stalo, že propekingští politici neměli ve více než 60 okrscích protikandidáty.

„Odevzdáním hlasů pro demokraty každý volič řekne Pekingu a Carrie Lamové, že neschvaluje jejich nakládání s Hongkongem. Hlasováním pro demokraty říkáme, že policie dělá z Hongkongu velmi nebezpečné místo,“ apeloval Alan Leong z legislativní rady demokratů.

Vítězství prodemokratických sil by znamenalo pro demonstranty vzpruhu

Pokud nedělní hlasování přinese úspěch prodemokratických kandidátů, podpoří to požadavky demonstrantů, kteří varují před omezováním svobod v Hongkongu ze strany pevninské Číny, pod jejíž správu se tato bývalá britská kolonie v roce 1997 vrátila.

Aktivisté rovněž žádají plně svobodné volby správce Hongkongu a také nezávislé vyšetření údajné policejní brutality při zásazích proti demonstrantům. 

Prodemokratičtí kandidáti před hlasováním apelovali na občany, aby umožnili klidný průběh voleb. Hongkongská vláda totiž pohrozila, že hlasování pozastaví, pokud budou v ulicích pokračovat násilnosti a demonstranti budou blokovat dopravu.

„K násilnostem nyní ve městě nedochází. Po několika týdnech je klid, což ocenila i správkyně Lamová. Lidé si uvědomují, že je potřeba, aby volby proběhly v klidu a neposkytli vládě záminku k tomu, aby je zrušila. Je to totiž po dlouhé době první a také na dlouhou dobu poslední možnost skutečně se vyjádřit k politické situaci,“ shrnula z Hongkongu zpravodajka ČT Barbora Šámalová. 

Dodala, že po internetu se také šířily výzvy, aby lidé nechodili k volbám v maskách a černém oblečení, aby zbytečně nedávali policii záminku k zásahům.

Šámalová: V Hongkongu je klid, nikdo nechce dát vládě záminku volby zrušit (zdroj: ČT24)

Voliči se báli přerušení hlasování

Volby, k nimž se přihlásilo rekordních 4,1 milionu voličů z celkových 7,4 milionu obyvatel Hongkongu, rozhodnou o obsazení 452 přímo volených křesel v 18 místních radách. Dalších 27 křesel je přidělováno zástupcům venkova. 

Agentura AP zaregistrovala, že mezi prvními voliči byl v neděli významný představitel prodemokratického hnutí Joshua Wong, který chtěl původně kandidovat, ale hongkongská volební komise ho vyloučila. Podle úřadů podporuje nezávislost Hongkongu.

„To, že mi nedovolili kandidovat, že mě zavřeli do vězení, to jen posílilo moji snahu bojovat za naši budoucnost s ještě větším odhodláním,“ nechal se slyšet Wong. 

Mezi kandidáty naopak nechybí jiný z vůdců protestního hnutí Jimmy Sham, který byl v říjnu na jedné z hongkongských ulic zmlácen muži s kladivy.

Jeden z vůdců protestního hnutí Jimmy Sham
Zdroj: Adnan Abidi/Reuters

Terčem násilí se ale před volbami stali i propekingští kandidáti jako Junius Ho, kterého počátkem tohoto měsíce pobodal na ulici útočník s nožem. Aktivisté Hoa obviňují, že pomáhal zorganizovat útoky na demonstranty.

Někteří z voličů v neděli agentuře Reuters řekli, že se rozhodli přijít k urnám co nejdříve, protože se obávali, že by úřady v průběhu dne mohly hlasování přerušit.

„Někteří lidé se bojí, že bude hlasování z nějakých nepředvídatelných důvodů zastaveno, třeba kvůli protestům,“ prohlásil 45letý Kevin Lai stojící ve frontě několika set lidí před základní školou v oblasti Kowloonu.

Panovaly obavy z manipulace

Podle zpravodajky ČT Šámalové si lidé stěžovali, že ve volebních místnostech dostávali přednost starší voliči. „Lidé říkají, že mladé nepouští k urnám a přednost mají senioři. Ti ale tradičně volí propekingsky,“ upozornila s tím, že někteří lidé se obávali, zda stihnou odevzdat svůj hlas. Panovaly také obavy z toho, aby volby nebyly zmanipulované. 

V sobotu se ve městě konaly protesty desítek rodin s malými dětmi proti používání slzného plynu například při zásahu na polytechnické univerzitě.