Malý génius dokončuje v devíti letech studium elektrotechniky

Horizont ČT24: Belgičan v devíti letech dokončuje univerzitní studia (zdroj: ČT24)

Devítiletý Belgičan Laurent Simons se chystá příští měsíc dokončit studia na univerzitě v nizozemském Eindhovenu, kde získá bakalářský titul elektroinženýra. Simons, který má IQ 145, tak překoná dosavadní rekord Američana Michaela Kearneyho, jenž získal bakalářský titul z antropologie v roce 1994 ve svých deseti letech.

„Jde o nejrychlejšího studenta, jakého jsme tu kdy měli,“ říká vedoucí bakalářského studijního programu elektrotechniky Sjoerd Hulshof z univerzity v Eindhovenu.

Podle něj měl Simons individuální studijní plán, podobně jako ho mají třeba vrcholoví sportovci. Pokud v prosinci uspěje u bakalářských zkoušek, původně tříleté studium dokončí během pouhých devíti měsíců.

Chytřejší než ti nejchytřejší

Do školy začal Simons chodit, když mu byly čtyři roky. V šesti letech zahájil středoškolská studia, která dokončil loni, když mu bylo osm. Poté nastoupil na univerzitu.

„Je asi třikrát chytřejší než nejchytřejší studenti, které jsme za naši kariéru potkali,“ míní Hulshof, který vede Laurentovu bakalářskou práci o elektronických čipech napojených na mozek.

„Samozřejmě, že mluvíme o deseti tisících mozkových buněk, což znamená, že musíme použít deset tisíc kabelů. Já teď vyvíjím chytré elektronické zařízení, díky kterému budeme potřebovat méně kabelů,“ popisuje svou práci mladý elektrotechnik.

Laurent tráví čas nejraději se svým psem
Zdroj: Reuters/Yves Herman

Laurentovi rodiče netuší, jak se z jejich syna stalo zázračné dítě. „Když jsem byla těhotná, jedla jsem hodně ryby,“ říká s úsměvem matka Lydia. „Nechceme ale, aby se bral příliš vážně. Dělá to, co ho baví,“ dodal otec Alexander. Podle něj si Laurent kromě studia i užívá života jako ostatní děti. Nejradši si hraje se svým psem.

Malý génius už také dostal řadu nabídek od různých univerzit z celého světa. V plánu má studium medicíny a v budoucnu by se chtěl věnovat vývoji umělých lidských orgánů.