Giuliani měl podle Trumpa na Ukrajině za úkol vymýtit chronickou korupci

Americký prezident Donald Trump hájí svého osobního právníka Rudyho Giulianiho a jeho misi na Ukrajině, která je vystavena tvrdému útoku demokratické opozice usilující zbavit Trumpa úřadu. V rozhovoru v televizi Fox News šéf Bílého domu prohlásil, že Giuliani měl na Ukrajině přispět k boji s úplatkářstvím vzhledem ke své „pověsti protikorupčního bojovníka“.

Podle kritiků je Giuliani klíčovou postavou „paralelní diplomacie“ Bílého domu, která spočívala ve snaze přimět Ukrajinu a jejího prezidenta Volodymyra Zelenského k tažení proti Trumpově pravděpodobnému volebnímu soupeři Joeu Bidenovi.

Demokraté prezidenta obviňují, že chtěl mimo tradiční diplomatické kanály zatáhnout východoevropskou zemi do volebního boje v USA a opatřit si v Kyjevě munici pro boj s Bidenem.

Trump takové tvrzení odmítá. „Rudy Giuliani je jedním z největších bojovníků se zločinností naší doby,“ prohlásil prezident. Jeho pověsti bojovníka s korupcí chtěl prý využít k vymýcení chronické korupce na Ukrajině.

Giuliani podle demokratů s pomocí skupiny tří „amigos“ (přátel) tlačil na ukrajinské vedení, aby obnovilo zkoumání Bidenovy role při obhajobě jeho syna Huntera, který působil v ukrajinské firmě vyšetřované kvůli podezření z korupce. Do skupiny patřil velvyslanec USA v Evropské unii Gordon Sondland, ministr energetiky Rick Perry a bývalý zmocněnec pro Ukrajinu Kurt Volker.

Trump se na impeachment těší

Ukrajinskou kauzu demokraté využili k zahájení procedury ústavní žaloby na prezidenta, takzvaného impeachmentu. Vzhledem k poměru sil mezi demokraty a Trumpovými republikány v Kongresu jsou ale šance na odvolání hlavy státu nepatrné.

Trump stanici Fox News řekl, že uvítá, když s ním Sněmovna reprezentantů impeachment zahájí. „Podle mě je velmi těžké vás sesadit, když nemají absolutně nic,“ řekl Trump na adresu sněmovních demokratů.

Pokud prezidenta sněmovna obviní, bude se prý Trump „těšit“ na proces v Senátu, který je pod kontrolou jeho republikánů. Ve sněmovně mají většinu demokraté.