Ukrajinu po letech spojil most s okupovaným Luhanskem. Akorát ty špatné vlajky, rýpl si Zelenskyj

Horizont: Otevření mostu do okupovaného Luhansku (zdroj: ČT24)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v týdnu otevřel nový most vedoucí do oblasti okolo města Luhansk okupované ruskými bojovníky a místními separatisty v Donbasu na východě země. Zelenského čeká začátkem prosince klíčová první schůzka se šéfem Kremlu Vladimirem Putinem, ale také s Francií a Německem.

Původní most přes řeku Severní Doněc v obci Stanycja Luhanska vyletěl do povětří v březnu 2015. Obě znepřátelené strany se vzájemně obviňují z jeho zničení.

Obec se letos v červnu stala prvním z míst, kde se od sebe odpoutaly jednotky ruských bojovníků se separatisty na jedné straně a ukrajinská vládní vojska na druhé. Nyní je jedním z pěti míst, kde civilisté z obou stran mohou překročit frontovou linii.

Po čtyřměsíční práci na obnově tak mohou učinit po nové lávce široké dva a půl metru. „Pro tanky je ten most příliš úzký, ale sanitka jím může projet,“ poznamenal ukrajinský prezident.

„Všechno to vypadá pěkně, akorát tam visí špatné vlajky. Ale to je v pořádku, jednou je sundáme,“ konstatoval Zelenskyj při pohledu na druhý konec mostu, ústící na povstalecké straně, kde vlály ruské prapory.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při otevření mostu do Luhansku
Zdroj: Kovalyov Oleksiy/ZUMA/ČTK

„Vítězství zdravého rozumu,“ hodnotí separatisté

Na opačném konci mostu mezitím podle agentury Reuters mluvil jeden z povstaleckých vůdců Vladislav Dejnego. Ten obvinil Ukrajinu, že předchozí most zničila a pak sabotovala snahu jej opravit. Otevření nového mostu označil za „vítězství zdravého rozumu“. 

Křehký mír v Donbasu je mezitím porušován oběma tábory. I přesto postupně dochází ke vstřícným krokům nejen na ukrajinské straně. Po začátku stahování obou armád zahájili ruští bojovníci se separatisty odminování oblastí kolem frontové linie.

Do vlasti se navíc vrátily tři lodě ukrajinského námořnictva, které Rusové zadrželi před rokem v Kerčském průlivu. Podle Zelenského jsou však ve špatném stavu.

Naděje na ukončení konfliktu mezi vojsky prozápadní vlády v Kyjevě a Ruskem podporovanými separatisty se spojují se schůzkou Zelenského a Putina. Ta se má konat za účasti francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a německé kancléřky Angely Merkelové 9. prosince v Paříži. Konflikt si od jara 2014 vyžádal na 13 tisíc mrtvých.

Zelenskyj uvedl, že by chtěl na pařížské schůzce dohodnout konkrétní termíny a závazky pro nastolení trvalého – nikoli „falešného“ – příměří na Donbasu, navrácení povstaleckých území pod ukrajinskou kontrolu a uspořádání místních voleb „už na ukrajinském, a ne dočasně okupovaném území“ na Donbasu.

Putin ve čtvrtek poznamenal, že Zelenského zná zatím jen z telefonátů, ale zdá se mu, že je to milý a upřímný člověk, který „skutečně chce změnit situaci k lepšímu, a to i na Donbasu“.