Írán začal po protestech obnovovat připojení k internetu. Z organizování nepokojů viní Západ

Úřady v jihoíránské provincii Hormozgán ve čtvrtek obnovily přístup k internetu, který byl v zemi přerušen kvůli protestům proti zdražení benzinu. Íránská agentura Fars oznámila, že připojení přes pevnou linku opět funguje mimo jiné v části metropole, znovu dostupné jsou i sociální sítě. Protesty začaly v pátek a podle Amnesty International při nich zemřelo přes sto lidí, což ale Teherán nepotvrdil.

Vláda se rozhodla minulý týden zdražit hojně dotované ceny benzinu o 50 procent. Íránci, kteří jsou vystaveni kvůli obnoveným americkým sankcím velkým ekonomickým nesnázím, se okamžitě vydali do ulic.

Íránské vedení přiznává pět obětí a asi tisíc zatčených. Protesty Teherán označuje za skončené, ze strany úřadů dobře zvládnuté a z jejich organizace viní Západ.

Podle agentury Fars nyní internet částečně funguje v provinciích Hormozgán, Kermánšáh, Markazí, Kom, Chorásáne Razaví, Východní Ázerbájdžán, Hamadán a Búšehr Bandar. Připojit se lze i v některých čtvrtích v hlavním městě. Nevládní agentura NetBlocks nicméně odhadla, že internetové připojení je dostupné pouze na desetině území Íránu.

EU vyzvala ke zdrženlivosti vůči demonstrantům

Evropská unie ve čtvrtek vyzvala íránské úřady k větší zdrženlivosti vůči účastníkům demonstrací. „Jakékoli násilí je nepřijatelné, právo na svobodné shromažďování a vyjadřování musí být zaručeno,“ sdělila v prohlášení mluvčí šéfky evropské diplomacie Federiky Mogheriniové.

K dění se vyjádřily také íránské elitní revoluční gardy a ocenily „rychlou“ reakci bezpečnostních sil proti účastníkům nepokojů.

„Malé i větší incidenty vyvolané zvýšením cen benzinu se konaly v méně než stovce íránských měst. Díky prozíravosti a rychlosti ozbrojených a pořádkových sil se podařilo skoncovat s nimi za 24 hodin, někde za 72 hodin,“ stojí v prohlášení gard.

Zadrženi byli údajně i hlavní organizátoři nepokojů a to přispělo ke zklidnění situace. Nejvíc zatčení připadá na Teherán a severní provincii Alborz a dále na středoíránský Šíráz.