V Hongkongu se znovu otevřely školy. Peking vyplísnil USA za vměšování

V Hongkongu byly po šesti dnech opět otevřeny školy, ve městě ale přetrvávají potíže v dopravě. V univerzitním areálu hongkongské polytechnické univerzity se mezitím drží poslední skupiny prodemokratických demonstrantů, kteří z obav ze zatčení odmítají místo opustit. Na situaci reagoval Senát Spojených států amerických jednomyslným přijetím zákona, jehož cílem je chránit lidská práva v Hongkongu. Čínské ministerstvo zahraničí si následně předvolalo představitele amerického velvyslanectví v Pekingu.

Bývalou britskou kolonií Hongkongem zmítají již pátý měsíc protivládní protesty, které v posledních dnech vyvrcholily prudkými střety na polytechnické univerzitě.

Ve středu se protesty v ulicích uklidnily, na některých místech ale i nadále blokují silniční a železniční dopravu. Některé stanice vlaků zůstaly uzavřeny, stejně jako důležitý most, u kterého protestující dříve zapálili automaty na mýtné.

Ve městě ale byly po šesti dnech znovu otevřené základní a střední školy. Malá skupina demonstrantů mezitím stále z obav ze zatčení odmítá opustit hongkongskou polytechnickou univerzitu, kterou už čtvrtým dnem obléhají policisté.

Desítky studentů zůstávají zabarikádovány na hongkongské univerzitě (zdroj: EBU)

Server BBC napsal, že zadržení by mohli být obviněni z organizovaného výtržnictví, za které hrozí až desetiletý trest vězení. Dalších téměř devět set mladých lidí, kteří byli v prostorách univerzity, se podle zpravodajského serveru policii už vzdalo. Asi tři stovky z nich jsou lidé mladší 18 let, které policisté pouze legitimovali, ale nezatkli. Mohou být nicméně stíháni
později.

Část studentů, vybavená holinkami a baterkami, se v noci na středu pokusila z kampusu uprchnout kanalizací. Po asi hodině strávené v zápachu a špinavé vodě ale byli nuceni vrátit se zpět, uvedla jedna z dívek, která se do kanalizačního systému se svými přáteli vypravila.

Jeden z prodemokratických poslanců, který navštívil univerzitu v úterý, prohlásil, že situace v areálu je zoufalá a že zásoby jídla studentům nevydrží déle než den. U některých z demonstrantů, kteří univerzitu dobrovolně opustili, lékaři zjistili podchlazení.

Záchranář kontroluje hongkongskou kanalizaci, zda se v ní neztratili někteří z protestujících studentů
Zdroj: Thomas Peter/Reuters

Nevměšujte se do našich záležitostí, vzkázal Peking Washingtonu

V reakci na schválení zákona o ochraně lidských práv v Hongkongu americkým Senátem si náměstek čínského ministra zahraničí Ma Čao-sü předvolal Williama Kleina, který má na velvyslanectví Spojených států na starosti politické záležitosti.

Ma Kleinovi sdělil, že Hongkong je vnitropolitickou záležitostí Číny, a vyzval USA, aby se přestaly do současné situace vměšovat, uvedlo v prohlášení čínské ministerstvo zahraničí.

Čínský velvyslanec v Londýně Liou Siao-ming už v pondělí obvinil některé země – včetně USA a Velké Británie – z toho, že svými komentáři zasahují do vnitřních záležitostí Číny. „Některé západní země veřejně podporují extremisty a násilníky,“ prohlásil velvyslanec.

„Americká Sněmovna reprezentantů schválila takzvaný Zákon o lidských právech a demokracii v Hongkongu, kterým očividně zasahuje do záležitostí Hongkongu, což jsou vnitřní záležitosti Číny,“ dodal s tím, že i britská vláda a rovněž zahraniční výbor Dolní sněmovny zveřejnily zprávy s nevhodnými poznámkami ohledně Hongkongu. 

Demonstrace jsou namířeny proti vládě bývalé britské kolonie, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu a v současnosti je spravována podle principu jedna země, dva systémy. Ten má oblasti zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady. Kritici tvrdí, že Čína tyto svobody postupně omezuje, což Peking popírá.