Australské Sydney se zahalilo do kouře. Vítr a horko dál živí požáry

Australské Sydney od úterý dusí kouř z nedalekých požárů. Dým tam přes noc přinesl silný vítr. Lidé na sociálních sítích mluví o mlhavé obloze a zápachu i uvnitř budov. V některých částech největšího australského města jsou hodnoty znečištění vzduchu osmkrát nad limitem.

Úřady doporučují lidem, aby nevycházeli a vyhnuli se zvýšené fyzické námaze. Zároveň zveřejnily manuál pomoci lidem trpícím astmatem a jinými dýchacími potížemi.

Podle hasičů se dým nad pětimilionovým australským městem udrží zřejmě ještě několik dní.

„Jakmile člověk vstane, už cítí kouř. Zprvu jsem doufala, že si jen spolubydlící znovu zapálili uvnitř, ale vzápětí mi bylo jasné, že za to můžou další požáry. Nebe bylo zbarvené došeda,“ uvedla zpravodajka BBC Frances Maoová žijící v Sydney.

Teploty budou dál růst

Zdrojem kouře je podle úřadů požár v národním parku Wollemi, který leží 150 kilometrů severozápadně od města. 

Obyvatelé Sydney, kde teploty vystoupaly na 37 stupňů Celsia, dostali v úterý také varování před požáry. Podle úřadů se situace během týdne může dál zhoršovat, a to nejen v Novém Jižním Walesu, ale také v Queenslandu.

Extrémní stupeň nebezpečí požárů pak hrozí v některých částech státu Jižní Austrálie. V Adelaide by ve středu měla teplota vystoupat až na 42 stupňů Celsia.

Plameny zemi letos sužují dříve, než je obvyklé, navíc s větší intenzitou. Dosud si vyžádaly už šest lidských životů, zničily milion hektarů zemědělské půdy a fatální jsou i pro divokou zvěř.