Na jihu Francie se zřítil visutý most, dva lidé zemřeli

Řidič nákladního vozu a patnáctiletá dívka přišli o život při zřícení mostu nedaleko jihofrancouzského města Toulouse. S odvoláním na místní úřady o tom informují agentury AFP a Reuters. Do řeky Tarn se zřítilo osobní auto, nákladní vůz a možná také dodávka, uvedený počet obětí stále nemusí být konečný. Příčina neštěstí zatím není známa.

Visutý silniční most, který se zřítil, spojoval obce Mirepoix-sur-Tarn a Bessiéres, jež leží zhruba 25 kilometrů severně od Toulouse. Byl dlouhý zhruba 150 metrů a široký šest a půl metru.

„Nyní máme jednu patnáctiletou oběť… Její matku, která byla v autě, se podařilo zachránit,“ uvedl prokurátor Dominique Alzéari. Podle místních médií je obětí dívka.

O několik hodin později oznámil starosta Mirepoix-sur-Tarn Eric Oget, že zřícení mostu nepřežil také řidič projíždějícího kamionu, který byl předtím pohřešován. Večer stále nebylo vyloučené, že v řece hluboké až dvacet metrů skončilo ještě třetí vozidlo nebo že na mostě byli těsně před kolapsem také chodci. 

Kromě dvou mrtvých si neštěstí vyžádalo také pět zraněných. Jsou mezi nimi i svědci zřícení mostu, kteří zachraňovali tonoucí.

Zřícený visutý most nedaleko Toulouse
Zdroj: ČTK/Panoramic/Patrick Crasnier

Média: Nákladní auto bylo zřejmě přetížené

AFP označuje pád mostu za pozoruhodný. Vodorovná část stavby skončila v podstatě kompletně na březích řeky či ve vodě. Prokurátor Alzéari uvedl, že poslední důkladná prohlídka technického stavu mostu z 30. let minulého století se uskutečnila v roce 2017, přičemž nebyly odhaleny „žádné strukturální problémy“.

Příčina zřícení je předmětem vyšetřování. Podle regionálního listu La Depéche du Midi řidič nákladního vozu nerespektoval maximální nosnost konstrukce. Na most měla zakázaný vjezd vozidla těžší než 19 tun. Francouzský ministr vnitra Laurent nicméně při návštěvě místa neštěstí řekl, že zatím nelze potvrdit žádnou hypotézu.