Hongkongská ministryně v Londýně čelila demonstrantům. Politička upadla, Peking mluví o útoku

Hongkongská ministryně spravedlnosti Teresa Chengová se během své návštěvy Londýna střetla s demonstranty. Podle agentury Reuters ji na ulici obkloplila skupina protestujících, kteří na ni křičeli, že je „vražedkyně“, a kritizovali ji za „ostudné chování“. Ministryně poté upadla, podle webu deníku The Guardian ale není jasné, zda do ní demonstranti strčili. Čínská a hongkongská vláda označily incident za útok a ostře ho odsoudily.

Chengová se za pomoci ochranky postavila po pádu opět na nohy a místo opustila bez viditelného zranění, napsal The Guardian. Správkyně Hongkongu Carrie Lamová však uvedla, že ministryně utrpěla při incidentu „vážnou tělesnou újmu“.

Podle čínského velvyslanectví ve Velké Británii srazili Chengovou demonstranti a politička utrpěla poranění ruky. „(Chengová) byla obklíčena a napadena desítkami protičínských aktivistů, kteří usilují o nezávislost Hongkongu,“ uvedla čínská ambasáda v prohlášení. „Incident ukazuje, že tito lidé přenášejí své násilné chování nyní i do zahraničí,“ dodalo velvyslanectví.

Čína předložila Británii oficiální stížnost a vyzvala britské úřady, aby pohnaly viníky ke spravedlnosti. Britská policie sdělila, že případ vyšetřuje, zatím ale nezadržela žádné podezřelé.

Mluvčí čínské diplomacie Keng Šuang obvinil Velkou Británii, že demonstrace v Hongkongu rozdmýchává. „Britští politici již delší dobu zamlčují násilné a ilegální chování (demonstrantů) v Hongkongu a jsou v přímém kontaktu s účastníky protičínských nepokojů… Pokud Británie nezmění své chování a bude nadále přilévat oleje do ohně a podněcovat spory, stihne ji trest,“ řekl Keng.

Video, na které odkazuje The Guardian: 

Chengová stála za extradičním zákonem

K incidentu v Londýně došlo v době, kdy se v Hongkongu stupňují násilné střety mezi policisty a demonstranty, kteří požadují demokratické reformy a protestují proti postupnému omezování svobod v bývalé britské kolonii. Hongkong se pod správu pevninské Číny vrátil v roce 1997.

Ministryně spravedlnosti Chengová podle agentury Reuters hrála klíčovou roli při prosazování kontroverzního návrhu extradičního zákona, který stál u zrodu protestů. Normu, která by umožnila vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu z Hongkongu do pevninské Číny, nakonec hongkongská vláda pod tlakem veřejnosti stáhla.

Dva mrtví, pokračují dopravní blokády

Při demonstracích v Hongkongu v posledních dnech zemřeli dva lidé. Jedním z nich je student, který při zásahu policistů slzným plynem spadl ze střechy krytého parkoviště. Druhý mrtvý je sedmdesátiletý člen úklidové čety, kterého podle hongkongských úřadů zasáhla do hlavy cihla hozená z davu maskovaných demonstrantů.

Mezi vážně zraněnými je 21letý mladík, kterého podle videonahrávky zveřejněné na internetu policista z těsné blízkosti zasáhl do břicha výstřelem z pistole.

Protestní akce se v Hongkongu konají od června. Původně byly organizovány především o víkendech, nyní již aktivisté pořádají demonstrace i ve všední dny. Studenti nyní pátým dnem v řadě pokračovali v blokádě významných dopravních tepen a stavěli barikády v univerzitních komplexech, kde tento týden sváděli boje s policisty. Školy jsou v Hongkongu až do neděle zavřené.

Vláda čeká, že ekonomika poprvé po deseti letech klesne

Hongkongská vláda kvůli eskalaci protestů výrazně zhoršila výhled vývoje domácí ekonomiky pro letošní rok. Hrubý domácí produkt (HDP) se má letos snížit o 1,3 procenta, zatímco původní odhad počítal s mírným růstem do jednoho procenta. Letošní pokles bude první od roku 2009, napsala agentura Reuters.

Nová prognóza přišla spolu se zprávou, která potvrdila, že ekonomika města se ve třetím čtvrtletí propadla poprvé za deset let do recese. Vláda potvrdila, že za červenec až září se HDP proti předchozímu čtvrtletí snížil o 3,2 procenta po poklesu o 0,5 procenta ve druhém čtvrtletí. Splnil tak technickou definici recese. V meziročním srovnání ekonomika klesla o 2,9 procenta.

Vláda v prohlášení uvedla, že důvodem jsou rostoucí násilné protivládní protesty a eskalace americko-čínské obchodní války. Ekonomiku města navíc tlačí dolů hospodářské zpomalení v Číně.

Protože konec protestů je v nedohlednu, analytici varují, že finančnímu a obchodnímu centru může hrozit delší a hlubší pokles než během globální finanční krize z let 2008/2009 a epidemie zaviněné virem SARS v roce 2003.