Polsko rozčílila nepřesná mapa koncentračních táborů. Po Netflixu žádá nápravu

Horizont ČT24: Polsko pobouřila mapa koncentračních táborů v seriálu Netflixu (zdroj: ČT24)

Polsko si stěžuje u společnosti Netlix kvůli chybě v jejím dokumentárním seriálu Ďábel od vedle. Varšavě vadí mapa, kde jsou nacistické koncentrační tábory vyznačeny v hranicích současného Polska. Podle premiéra jde o křivdu a žádá nápravu. Polský Institut národní paměti dokonce zvažuje právní kroky. Netflix tvrdí, že problém řeší.

Polsko pobouřila mapa, která se objevila v dokumentární sérii o válečném zločinci Johnu Demjanjukovi, jenž se podílel na smrti tisíců Židů.

Varšava chce, aby Netflix nesrovnalost opravil a informoval o chybě veřejnost. „Mapa diváky uvádí v omyl. Sugeruje jim, že Polsko nese odpovědnost za založení a řízení těchto táborů a také za zločiny, které v nich byly spáchány,“ prohlásil polský premiér Mateusz Morawiecki.

Jako první si stěžovalo polské ministerstvo zahraničí, které poukázalo na to, že na mapě jsou nacistické tábory smrti vyznačené v současných hranicích Polska. Zároveň poslalo náhradu, jak by měla grafika vypadat správně. „Jsme si vědomi znepokojení ohledně Ďábla od vedle a záležitosti se naléhavě věnujeme,“ reagovala mluvčí Netflixu Rachel Whetstoneová.

V Polsku vždy budil vášně i chybný termín polské koncentrační tábory. „Naše cesta utrpení, kterou jsme museli projít – a těch cest bylo hodně – podlehla ve společné paměti Evropy a světa obrovským deformacím,“ konstatoval bývalý senátor a historik Jan Żaryn.

Kontroverzní zákon

Na jakékoliv, byť nepřímé, spojování Polska s holocaustem je současná konzervativní vláda mimořádně citlivá. Loni přijala zákon, který měl trestat připisování odpovědnosti za nacistické zločiny Polákům. I když kabinet legislativu po kritice ze zahraničí zmírnil a vyškrtl z ní tresty vězení, pachuť zůstala.

Podle kritiků jde o snahu vymazat chování některých Poláků, kteří Židy za války vydírali nebo udávali. „Podporujeme svobodnou a otevřenou práci a zkoumání historiků o všech aspektech holocaustu, aby mohly být prováděny bez jakéhokoli strachu z právních překážek,“ uvedl loni v červnu tehdejší izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

„Myslím, že svoboda bádání v Polsku nikdy ohrožena nebyla, ani v případě toho zákona, z něj bylo vědecké bádání vyloučeno. Polsko se trochu vnímá jako strážce paměti holocaustu s ohledem na to, že koncentrační tábory se do značné míry na polském území nacházely,“ podotkl k tématu ředitel Polského institutu v Praze Maciej Ruczaj.

Spor o zákon poznamenal izraelsko-polské vztahy. Další ránu jim přinesly také později vyvrácené výroky Netanjahua o tom, že Poláci pomáhali za války Němcům zabíjet Židy. Nedorozumění si šéfové vlád vyříkali, polský premiér tehdy přesto neodletěl na společný summit V4 a Izraele.