Ohně a demolice obchodů, Hongkong se opět bouřil. Policie použila slzný plyn

Napříč Hongkongem se v neděli opět shromáždily skupiny demonstrantů, někteří z nich poškodili stanici metra a obchodní centra, zapalovali ohně a v ulicích stavěli barikády. Policie proti nim na několika místech použila slzný plyn, gumové projektily či vodní děla. Potyčky mezi oběma stranami s nadcházející nocí získávaly na intenzitě, píše agentura Reuters.

Demonstranti se podle hongkongského listu South China Morning Post setkali na několika místech ve velkoměstě, aby si připomněli památku zesnulého studenta, který na začátku týdne spadl ze střechy parkovacího domu a na následky zranění v pátek zemřel.

Protestující z neštěstí viní policii, která proti nim prý neúměrně zasahuje. Bezpečnostní složky použití slzného plynu, vodních děl, gumových projektilů a v několika případech i ostré palby zdůvodňují stupňujícím se násilím ze strany manifestantů.

Pálení plastových barikád

Protestující v neděli pálili plastové barikády v oblasti Tuen Mun, policie jich několik zatkla. Jeden z demonstrantů čelil podezření, že hodil zápalnou lahví, další zdemolovali údajně „propekingskou“ restauraci.

Na předměstí Shatin byla poškozena stanice železničního dopravce MTR, napětí ale bylo patrné po celém městě. V centru Hongkongu lidé pokřikovali na pořádkovou policii, v severozápadní čtvrti Tuen Min tři desítky protestujících poškodily obchodní centrum. Další nákupní centrum Festival Walk na severu poloostrova Kowloon výtržníci pomalovali graffiti a zničili v něm několik obchodů. 

Policie rozháněla dav blokující ulici Nathan Road v hustě obydlené čtvrti Mong Kok pomocí pepřového spreje, vodního děla a slzného plynu, na východním předměstí města zase zakročila gumovými projektily.

Podle zdravotnických zdrojů nemocnice do 21:00 tamního času (14:00 středoevropského času) přijaly k ošetření 11 lidí.

Protesty trvají už půl roku

Hongkongem zmítají nepokoje a často násilné protesty již šest měsíců. Odstartoval je návrh zákona, který by umožnil vydávat osoby podezřelé z trestné činnosti ke stíhání do pevninské Číny.

Úřady tento návrh, který stál u zrodu protestů, již stáhly, demonstranti však nadále požadují širší demokratické reformy, nezávislé vyšetření policejních zákroků, odstoupení správkyně Hongkongu Carrie Lamové a záruky pokračující nezávislosti na Pekingu. 

Hongkong byl do roku 1997 britskou kolonií, nyní je pod čínskou správou na základě modelu „jedna země, dva systémy“, který obyvatelům velkoměsta zaručuje některé svobody. Obyvatelé Hongkongu však tvrdí, že Peking tyto svobody plíživě omezuje.