Trump možná vyrazí do Moskvy oslavit s Putinem 75. výročí vítězství nad nacisty

Americký prezident Donald Trump zvažuje, že se příští rok v květnu v Moskvě zúčastní oslav 75. výročí vítězství Rudé armády nad nacistickým Německem. Trump to podle agentury Reuters řekl novinářům. Pozvání od šéfa Kremlu Vladimira Putina už dříve přijali prezidenti Francie nebo Česka.

„Cením si toho pozvání. Je to zrovna uprostřed politické sezony, takže uvidím, zda budu moci vyhovět, ale rád bych jel, pokud bych mohl,“ řekl Trump. Moskevskou oslavu včetně vojenské přehlídky označil za „hodně velkou věc“.

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov agentuře RIA řekl, že Putinova pozvánka se v USA setkala se zájmem, ale že z Bílého domu zatím oficiální odpověď dosud nepřišla. To následně potvrdil i kremelský mluvčí Dmitrij Peskov.

Moskva s předstihem rozeslala pozvánky představitelům řady států včetně čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi nebo německé kancléřce Angele Merkelové. Český prezident Miloš Zeman pozvání přijal již v červnu, francouzský prezident Emmanuel Macron tak učinil v červenci, kdy s Putinem hovořil po telefonu.

Hlavy států většinou odradil konflikt na Ukrajině

Český prezident Miloš Zeman se jako jeden z mála evropských státníků zúčastnil moskevských oslav i u příležitosti 70. výročí porážky hitlerovského Německa. Evropští představitelé tehdy pozvání většinou odmítli v reakci na ruskou anexi ukrajinského autonomního poloostrova Krym v roce 2014.

Rusko tradičně slaví konec druhé světové války 9. května vojenskou přehlídkou na Rudém náměstí v Moskvě. V roce 2005 se přehlídky jako první německý kancléř zúčastnil Gerhard Schröder a jeho účast byla vnímána jako gesto smíření mezi oběma zeměmi.

Kancléřka Angela Merkelová se přehlídky zúčastnila při příležitosti 65. výročí. V roce 2015 se ale podle německých komentářů obávala, že by její přítomnost významně poškodila německé vztahy s Ukrajinou. Merkelová proto jela do Moskvy až den po hlavních oslavách, aby společně s Putinem uctila padlé u hrobu Neznámého vojína.

Vojenské přehlídky k upomínce konce druhé světové války v Evropě pořádá Rusko na Rudém náměstí každoročně. Ruské ministerstvo obrany tento měsíc uvedlo, že chce pozvat také vojenské jednotky Spojených států, Británie a Francie jako válečných spojenců tehdejšího Sovětského svazu.

Rusko dále plánuje, že 9. května 2020 budou vojáci defilovat vedle Moskvy ještě v 27 dalších ruských městech, mimo jiné v Petrohradě, Smolensku nebo také v Sevastopolu na anketovaném Krymu.