Místopředseda slovenského parlamentu rezignoval. Čelil kritice kvůli kontaktům s Kočnerem

Místopředseda slovenského parlamentu za nejsilnější vládní stranu Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) Martin Glváč oznámil rezignaci. Učinil tak na sociální síti a v reakci na kritiku kvůli svým kontaktům s podnikatelem Marianem Kočnerem, který byl obžalován kromě jiného z objednání loňské vraždy novináře Jána Kuciaka.

Glváč je zatím nejvýše postaveným politikem, který přišel o funkci kvůli své komunikaci s Kočnerem. Již v září odstoupila z postu státní tajemnice ministerstva spravedlnosti Monika Jankovská (rovněž za Smer-SD), byť popřela informace médií, že si s podnikatelem vyměnila několik tisíc zpráv.

Podle přepisů Glváč v minulosti komunikoval s Kočnerem například o transakcích s realitami, o politice či o personálních otázkách. Jinou jejich údajnou komunikaci v říjnu zveřejnil šéf protikorupčního parlamentního hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič.

Opozice minulý týden vyvolala mimořádnou schůzi sněmovny k odvolání Glváče. Její konání koalice ale zablokovala. Mezitím jedna ze tří vládních stran oznámila, že svolání další schůze by již podpořila.

Glváč tvrdil, že v celé kauze nejde o jeho osobu, ale o špinavou kampaň před parlamentními volbami, které se na Slovensku uskuteční na konci února příštího roku. Uvedl rovněž, že z funkcí by měli odstoupit všichni, včetně například Matoviče, kteří v minulosti podle něj byli v kontaktu s Kočnerem.

Glváč si podle médií psal i s obžalovanou Zsuzsovou

Dosavadní místopředseda parlamentu Glváč patří k zakládajícím členům Smeru-SD a je členem předsednictva této strany. V letech 2012 až 2016 byl ministrem obrany.

Letos v lednu slovenská média informovala, že si ještě jako ministr obrany vyměňoval zprávy, včetně intimních vzkazů, také s jednou z nyní obžalovaných v případu Kuciakovy vraždy Alenou Zsuzsovou. Tuto kauzu Glváč ustál.

Kvůli komunikaci s Kočnerem dříve požádalo o přerušení funkce či bylo postaveno mimo službu i několik slovenských soudců. Ze stejného důvodu už na jaře rezignoval náměstek generálního prokurátora Jaromíra Čižnára. V lednu zase Čižnár odvolal jiného svého náměstka Reného Vaneka, a to kvůli tomu, že Vanek komunikoval se Zsuzsovou.