Putin žádá rovnost, Merkelová odsuzuje protiislámské protesty

Moskva/Berlín – Světoví státníci dnes v mnoha případech uvádějí svá novoroční poselství. Ruský prezident Vladimir Putin adresoval jednotlivá přání předním státníkům. V textu směřovaném Baracku Obamovi uvedl, že další rozvoj vztahů závisí na respektu a rovnosti. V předem zveřejněném přání se pak německá kancléřka Angela Merkelová věnuje protiislámským demonstracím.

Vladimir Putin ve svém přání určeném prezidentovi Spojených států zdůraznil důležitost jak USA, tak Ruska při udržování celosvětového míru. Důležitá je přitom rovnost, která mezi zeměmi má platit. „Úspěšné rozvíjení bilaterálních vztahů je možné jen na základě vzájemné rovnosti a respektu,“ uvedl Putin. „Ve svém přání americkému prezidentovi Baracku Obamovi ruská hlava státu upozornila, že v nadcházejícím roce si obě země připomenou 70. výročí vítězství, za které v protihitlerovské koalici bojovaly bok po boku,“ uvedl tiskový odbor Kremlu. „Ruský prezident připomněl odpovědnost Ruska a Spojených států za péči o světový mír a stabilitu a jejich mimořádnou roli v tom, že čelí světových výzvám a hrozbám.“

Mezi dalšími státníky, které Kreml zveřejnil na seznamu, jsou významní evropští představitelé - německá kancléřka Angela Merkelová, britský premiér David Cameron nebo francouzský prezident François Hollande. Zatímco český prezident Miloš Zeman nebo ukrajinský prezident Petro Porošenko nejsou součástí neúplného výčtu, dostal se sem maďarský premiér Viktor Orbán, který patří mezi kritiky západních sankcí vůči Rusku.

Nenávist vůči muslimům není řešení

Novoroční projev Merkelové si Němci poslechnou v televizi až večer, obsah byl ale už předem zveřejněn. Kancléřka zdůraznila nutnost větší soudržnosti Němců a ostře se vymezuje vůči protiislámským demonstracím, které se v posledních týdnech pravidelně konají v Drážďanech. Vyzývá své spoluobčany, aby se nepřidávali k hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), které je pořádá. Podle Merkelové mají srdce naplněná předsudky, chladem a nenávistí, i když se ohánějí heslem „My jsme národ“, který se s oblibou skandoval při pádu Berlínské zdi před 25 lety.

Angela Merkelová
Zdroj: Maurizio Gambarini/ČTK/DPA

„Proto říkám všem, kteří na takové demonstrace chodí: Nenásledujte ty, kteří je svolávají!“ prohlásila Merkelová. Jako příklad poklony vůči německé zemi, kde by se nikdo neměl bát, uvedla životní osud jednoho iráckého Kurda. Před lety se z obav o život uchýlil právě do Německa s tím, že to je místo, kde mohou jeho děti bezstarostně dospívat.

Ve své řeči se věnuje i celoevropské problematice, především krizi odehrávající se na Ukrajině. „Není jakýchkoli pochyb, že chceme v Evropě bezpečí společně s Ruskem, ne proti Rusku,“ řekla. „Stejně tak ale není žádných pochyb, že Evropa nemůže a nebude respektovat údajné právo silnějšího, který nectí mezinárodní právní normy,“ prohlásila. Evropa z toho ale má vycházet rozhodnější, jednotnější, což jí pomůže k překonání této krize a prosazení práva.