Islamisté zřejmě sestřelili jordánské letadlo a zajali pilota

Damašek – Ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS) u syrského města Rakka zřejmě sestřelili vojenské letadlo. Tvrdí, že dokonce zajali jordánského pilota. Jordánská armáda následně potvrdila, že jeden z jejich strojů se zřítil, nehovořila ale o sestřelení. Islamistům vzkázala, že jsou zodpovědní za bezpečnost pilota.

„Máme potvrzenu informaci, že členové IS zajali arabského pilota poté, co sestřelili jeho letadlo raketou země-vzduch poblíž města Rakka,“ uvedla Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Londýna. Na islamistických stránkách radikálové zveřejnili i fotografie, na kterých je zajatý pilot. Uvedli k tomu, že jde o Jordánce a zmínili i jeho jméno. Jak poznamenaly světové agentury, pravost snímků nebylo možné nezávisle ověřit. 

Město Rakka je baštou Islámského státu. Podle SOHR patřil stroj ke spojeneckým letounům, které pod vedením USA podnikají letecké údery na pozice islamistů v Sýrii. Na náletech se kromě Američanů podílejí i Bahrajn, Jordánsko, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty. 

Rakká zničená jedním z mnoha bombardování
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Jordánci následně informace o zajetí pilota potvrdili. IS a „ti, kteří ho podporují“ jsou zodpovědní za bezpečnost pilota, citovala jordánská tisková agentura Petra z prohlášení tamější armády. Zadržení muže potvrdili i jeho jordánští příbuzní. Pilotův otec podle agentury AFP již požádal jordánského krále, aby zajistil propuštění jeho syna. O to samé žádá i islamisty, kterým rovněž vzkázal, aby „měli slitování“. Jde o první podobný incident od zahájení spojeneckých útoků před třemi měsíci. 

Islamisté obsadili v posledních měsících rozsáhlé oblasti v Sýrii a Iráku a na obsazených územích vyhlásili chalífát. Při dnešním sebevražedném atentátu ve městě Madaín, které leží 25 kilometrů jižně od Bagdádu zahynulo nejméně 33 lidí a dalších 55 jich utrpělo zranění. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místní policejní a lékařské zdroje. Mezi oběťmi je množství sunnitských provládních bojovníků a nejméně tři vojáci. Atentátník na ně zaútočil v místě, kam si šli vyzvedávat výplatu. „Útočník měl na sobě iráckou vojenskou uniformu a vestu s výbušninami,“ uvedl jeden z místních policejních důstojníků. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, nejspíš za ním ale stojí právě islamisté.

Vydáno pod