Libanonský prezident požádal premiéra Harírího, aby zatím zůstal v úřadu

Libanonský premiér Saad Harírí a jeho vláda můžou zůstat ve svých funkcích ještě několik měsíců. Harírí sice v úterý oznámil demisi celého svého kabinetu, prezident Michel Aún ho ale ve středu požádal, aby se svými ministry zůstal v úřadu, dokud nebude sestavena vláda nová. Harírí rezignoval pod tlakem dvoutýdenních demonstrací, sestavení nové vlády však v Libanonu obvykle trvá několik měsíců. Někteří demonstranti chtějí v protestech pokračovat.

„Je to (premiérova rezignace) dobrý první krok, ale budeme i nadále v ulicích,“ citovala televize  al-Džazíra večerní vyjádření jedenadvacetiletého Pierra u stanu v centru Bejrútu. „Harírí není jediný, kdo posílal své lidi, aby nás umlčeli. Ostatní sedí dál v parlamentu,“ uvedl mladík. „Politici musí vrátit peníze, které nám ukradli,“ řekla k tomu mladá demonstrantka.

Horizont ČT24: Jak šel čas se Saadem Harírím (zdroj: ČT24)

Libanonské armádě se ve středu podle agentury Reuters podařilo zprovoznit několik silnic, které dosud blokovali demonstranti.

Rozsáhlé protesty v Libanonu vypukly v polovině října v reakci na záměr vlády zvýšit příjmy rozpočtu na příští rok mimo jiné zvýšením daní a zavedením poplatku i na telefonní hovory přes některé komunikační aplikace, včetně WhatsApp.

Místní ekonomika se v posledních letech potýká s problémy, mimo jiné s vysokým veřejným dluhem, který patří podle podílu k hrubému domácímu produktu k nejvyšším na světě. Demonstranti viní vládu z neschopnosti řešit ekonomické problémy, ale také z korupce.

Ekonom: Vláda nezávislých expertů je nereálná

Sestavení nové vlády trvá v Libanonu obvykle několik měsíců. Například když v lednu 2011 padla první Harírího vláda, tehdy kvůli rozkolu ve vládní koalici zůstal Harírí úřadujícím premiérem pět měsíců.

Podle televize al-Džazíra požadují demonstranti sestavení vlády složené z nezávislých expertů, kteří by zemi vyvedli z nynější ekonomické a finanční krize a zajistili lidem dostupné základní služby.

Podle ekonoma Samího Nádira, jehož citovala al-Džazíra, je ale taková vláda nereálná. „Nejpravděpodobnější je vláda ,po libanonsku‘, tedy že v ní bude jen několik nezávislých osobností, aby se uklidnila ulice, ale starý modus operandi zůstane,“ míní Nádir.