Erdoganovo tažení proti médiím: Šéf mediální skupiny ve vazbě

Istanbul - Turecký soud nařídil uvalení vazby na šéfa místní mediální skupiny Hidayeta Karacu a další tři lidi, kteří byli zadrženi v rámci zátahu proti médiím blízkým umírněnému islámskému duchovnímu Fethullahu Gülenovi. Karaca byl konkrétně obviněn ze založení teroristické organizace. Prezident Erdogan tvrdí, že cílem razie byla síť lidí, kteří měli v plánu ho svrhnout. Evropská unie zátah ostře odsoudila.

Erdogan obviňuje Gülena, že se v Turecku prostřednictvím svých příznivců v justici, policii a v dalších státních institucích snaží vytvořit „paralelní struktury“ a odstavit ho od vlády. Gülen tato obvinění odmítá. Karaca přitom šéfuje mediální skupině Samanyolu, která má ke Gülenovi blízko. Na samotného duchovního byl vydán zatykač. Nyní žije v Americe.  

Razii v médiích kritizovala Unie. Zadržení novinářů i dalších osob podle ní odporuje evropským hodnotám. Turecko usiluje o členství v EU a jako takové by se mělo snažit o nejvyšší možné demokratické záruky a standardy, což zahrnuje i plné dodržování práva na svobodu vyjadřování, podotkl italský ministr Benedetto Della Vedova. Erdogan se proti kritice EU ohradil a vzkázal jí, že by si měla zamést před vlastním prahem. 

Turci protestují proti razii v médiích
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA/Depo Photos

Policie o víkendu zadržela celkem 12 lidí. Mezi nimi byl i Ekrem Dumanli, šéfredaktor deníku Zaman, který patří v Turecku k nejprodávanějším. Toho už soud propustil na svobodu, zakázal mu ale vycestovat ze země. Propuštěno bylo i dalších sedm lidí. Mezi čtyřmi i nadále zadržovanými jsou Hidayet Karaca, bývalý šéf istanbulské protiteroristické jednotky a dva policejní velitelé, napsal turecký deník Hürriyet.

Vydáno pod