Republikáni se snaží mařit přípravy na Trumpův impeachment. Došlo i na slovní potyčky

Horizont: Někteří republikáni se snaží mařit připravy na možný impeachment (zdroj: ČT24)

Republikánští příznivci prezidenta Donalda Trumpa se vzbouřili proti neveřejným výslechům, které podniká trojice kongresových výborů v rámci příprav na možnou ústavní žalobu na hlavu státu. V uzavřených sálech padla slova, která podle demokratů potvrzují, že sesazení šéfa Bílého domu je na místě.

Neveřejný výslech Laury Cooperové, která v Pentagonu odpovídá za přístup k Ukrajině, rozpoutal tlačenici a slovní přestřelku. Podle účastníků musela atmosféru zklidnit kongresová policie. Republikány, kteří nesedí v pověřených výborech a na slyšení tak neměli přístup, zvedla ze židlí výzva z Bílého domu. „Republikáni musí být tvrdší a bojovat,“ prohlásil Trump.

„Křičeli něco o prezidentovi, jak mu škodíme a že na něj nic nemáme,“ popsala incident demokratická poslankyně Debbie Wassermanová Schultzová. Šéf sněmovního výboru pro kontrolu zpravodajských služeb Adam Schiff pak obvinil republikány, že se všemožně snaží blokovat slyšení svědků, které si demokraté předvolali.

Incident kritizoval i vlivný republikánský senátor Lindsey Graham, který chování svých stranických kolegů označil za „praštěné“. Na Twitteru napsal, že „takhle se to nedá dělat“ a že Kongres má dobré důvody k protestům.

Příkaz mlčet nerespektují všichni

Cooperová předstoupila před výbory navzdory dopisu, v němž ji vláda upozornila, že její lidé mají zakázáno na výslechy chodit. Tento týden promluvil také bývalý americký velvyslanec na Ukrajině William Taylor.

Ten podle demokratů potvrdil, že šéf Bílého domu v létě zablokoval vojenskou pomoc Ukrajině za skoro 400 milionů dolarů právě proto, aby ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského donutil oznámit, že spouští vyšetřování Trumpova rivala Joea Bidena a jeho syna Huntera. „Myslím, že je šílené zadržovat bezpečnostní podporu kvůli pomoci v politické kampani,“ podotkl Taylor.

Trumpovy odpůrce diplomatova výpověď ohromila. Za vyšetřováním si dál stojí, i když ho formálně neschválila celá Sněmovna reprezentantů. Kritiku za to, že kongresmani svědky zvou za zavřené dveře, odmítají. „Vyšetřování nebývají veřejná. Až skončí, budou se konat veřejná slyšení. Takto se to dělá vždy,“ upozornil demokratický člen justičního výboru Ted Lieu.

Trump odbývá vyšetřování slovy o lynči nebo dalším honu na čarodějnice ze strany těch, kteří nejsou schopní vyhrát volby. „Zažil jsem Muellerův hon na čarodějnice, hon na čarodějnice kvůli Rusku. Honu na čarodějnice čelím každý týden. Říkám si, jaký hon na čarodějnice přijde tento týden?“ konstatoval šéf Bílého domu.

Resort spravedlnosti se podívá na Muellerovo šetření

Exekutiva v mezičase vrací úder. Cílem je uzavřený projekt zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera, který prověřoval podezření ze spolupráce Trumpova volebního štábu s Ruskem. Ministerstvo spravedlnosti teď otevírá novou trestní kauzu, jež se soustředí na počátky samotného vyšetřování.

„Pravděpodobně vyvolám spoustu procesů proti spoustě lidí, kteří měli něco společného se zkorumpovaným vyšetřováním, které se týkalo voleb v roce 2016,“ prohlásil začátkem října Trump. Žádná konkrétní jména neuvedl, v minulosti však v této souvislosti hovořil hlavně o bývalém šéfovi FBI Jamesi Comeym. Trump ho zbavil funkce v květnu 2017.

Dvouleté vyšetřování takzvané ruské kauzy nepřineslo dostatek důkazů, které by mohly vést k obvinění Trumpa nebo členů jeho volebního týmu z tajného spiknutí s Ruskem. Potvrdilo nicméně ruský vliv na volby a nezbavilo Trumpa podezření, že prošetřování této kauzy bránil.