Europoslanci ocenili Junckerovu Komisi za sociální politiku. Kritizovali přístup k migraci

Evropští poslanci chválili končící Evropskou komisi za budování sociálního pilíře Evropské unie. Kritizovali ji za postup v oblasti migrace a někteří také za nedostatečnou ochranu životního prostředí. Předsedu Jeana-Claudea Junckera na závěr ocenili potleskem vestoje.

Juncker europoslancům řekl, že jeho mandát provázely úspěchy i zklamání. Nepodařilo se podle něj například vyřešit otázku znovusjednocení Kypru, uzavřít se Švýcarskem dohodu o vzájemných vztazích nebo ustavit bankovní unii. Komise naopak podle něj dokázala posílit sociální dimenzi společenství. „To byla nejdřív taková Popelka,“ prohlásil Juncker. Připomněl například nová unijní pravidla vysílání pracovníků, která přinesla princip stejné odměny za stejnou práci na stejném místě.

Jeho Komise, která se funkce ujala v roce 2014, podle Junckera čile komunikovala s občany i národními parlamenty a také přišla s podstatně menším množstvím návrhů unijních předpisů než dřívější unijní exekutiva. Za úspěch odcházející předseda považuje také pomoc Řecku v době dluhové krize, ačkoli mnoho členských států bylo proti.

Kritika od euroskeptiků

Junckera ve Štrasburku kritizovali především představitelé protintegrační frakce Identita a demokracie (ID), jejíž součástí je česká SPD, a skupina konzervativců a reformistů (ECR) sdružující mimo jiné českou ODS.

„Předáváte Evropu v daleko horším stavu, než byla. Je to Evropa rozdělená, oslabená a nemocná, která není schopna reagovat na současné výzvy,“ řekl lídr ID Marco Zanni. Komise podle něj nedokázala vyřešit migraci, vnitřní bezpečnost a rovněž pokud jde o hospodářský růst, ztrácí EU půdu pod nohama.

Spolupředseda ECR Ryszard Legutko prohlásil, že Komisi se spousta věcí podařila, například posílení vnitřního trhu, zajištění lepších dodávek energie a podobně. Za zklamání ale označil odchod Velké Británie z bloku, za který podle něj Juncker nese částečně odpovědnost. Podle poslance rovněž uplatňovala vůči členským zemím dvojí standardy. „Vaše Komise byla první, která udělala více pro to, aby k sobě měli lidé v Evropě dále než blíže,“ uzavřel Legutko.

Junckerův tým vystřídá nová Komise pod vedením Ursuly von der Leyenové. Kvůli potížím navržených komisařů ze tří členských zemí v nominačním řízení se tak ale stane nejdříve 1. prosince.

Brexit

Velká část debaty se věnovala také výsledkům Evropské rady ze 17. a 18. října, která se soustředila na brexit. „Jedna věc je jistá. Brexit bez dohody nebude nikdy naše rozhodnutí,“ řekl šéf rady Donald Tusk plénu, které toto prohlášení ocenilo potleskem.

Juncker připomněl, že poslední slovo při ratifikaci brexitové dohody bude mít právě Evropský parlament. Zdůraznil, že úmluvu o rozluce ale musí nejprve schválit britští poslanci a lordi. Evropská unie udělala podle Junckera pro uzavření dohody všechno a nyní je potřeba sledovat vývoj ve Westminsteru.

Upravenou brexitovou dohodu, kterou dojednali britští a unijní vyjednavači minulý týden, nyní zkoumá výbor Evropského parlamentu pro ústavní záležitosti. Ve čtvrtek se k tématu sejde předseda parlamentu David Sassoli s šéfy jednotlivých politických skupin. Už v pondělí potvrdili, že se k brexitové dohodě vysloví až jako poslední.