Muž, který stojí za dohodou o brexitu. Francouz Barnier je tvrdý vyjednavač, který hraje fér

Horizont: Zkušený francouzský politik Barnier stojí v centru jednání o podobě brexitu (zdroj: ČT24)

Od samotného začátku vyjednávání Velké Británie s Evropskou unií o podmínkách brexitu stál přímo v centru dění Michel Barnier. Francouzský politik a diplomat, který si v průběhu života vysloužil i přezdívky „lyžařský instruktor“ či „kretén z Alp“, reprezentuje celou sedmadvacítku. Uzavření nové dohody s Londýnem je z velké části jeho zásluhou, i když se pozornost soustředí spíše na britského premiéra Borise Johnsona.

Barnier funguje dlouho a soustředěně i ve spánkovém dluhu. Je to každým coulem profesionál a diplomat. Charakterizuje ho výrok: „Je to složité, ale ne nemožné“.

Tento přístup se Barnierovi v jednáních o brexitu vyplatil. Čtrnáct dní před avizovaným britským odchodem z Unie oznámil dohodu. „Diskuse posledních dní byly složité. Ale dokázali jsme to. A dokázali jsme to společně,“ prohlásil muž, který byl od prosince 2016 hlavním vyjednavačem celé zbylé evropské sedmadvacítky. 

Barnier chtěl dohodu pro všechny

Jménem Evropské unie a v jejím zájmu byl Barnier přes tři roky partnerem a současně protivníkem dvou britských premiérů a hned tří britských ministrů pro brexit. Tvrdým, ale férovým. „Jakákoliv dohoda musí být přijatelná pro každého, pro celé Spojené království i pro celou Evropskou unii,“ zdůraznil politik v polovině října.

Když byl před třemi lety do funkce jmenován, pohlíželi Britové na Barniera s obavami. Pamatovali si ho z let 2010 až 2014 jako eurokomisaře pro vnitřní trh. Tehdy chtěl po finančním krachu podrobit přísnějšímu dohledu i britský bankovní sektor, a to k velké nelibosti londýnské City.

Boris Johnson, Michel Barnier a Jean-Claude Juncker
Zdroj: Francois Lenoir/Reuters

Podceňovaný, přesto čtyřikrát ministrem a dvakrát eurokomisařem

Ač je vzděláním byznysman, do politiky vstoupil Barnier už v mládí. Poslancem za Savojsko ho zvolili v pouhých 27 letech. Pařížská elita mu kvůli absenci jediné správné vysoké školy nehezky přezdívala „kretén z Alp“. Pro rodný kraj získal v roce 1992 pořadatelství zimní olympiády, další přezdívky „lyžařský instruktor“ se tak ještě nějakou dobu nezbavil.

Navzdory podceňování byl čtyřikrát ministrem a dvakrát eurokomisařem. V 90. letech byl ministrem životního prostředí, v letech 2004 až 2005 šéfoval francouzské diplomacii a v letech 2007 až 2009 byl ministrem zemědělství a rybolovu.

Jmenování do čela evropských vyjednavačů potvrdilo jeho spolehlivost. Už v roce 2009 také patřil mezi kandidáty na post šéfa unijní diplomacie.

Zda bude moci v 68 letech jít do důchodu nebo za novými výzvami, ale není jasné. Dohodu o brexitu musí kromě Evropy potvrdit britský parlament, který předchozí dohodu premiérky Theresy Mayové třikrát odmítl. Není tak vyloučené, že Barnierovi ještě role vyjednavače zůstane.